назад

Правова допомога для об’єднаних територіальних громад

SVP3Від правової спроможності об’єднаних територіальних громад у значній мірі залежить успіх реформи децентралізації. Найбільші зміни відбуваються на місцях і громади повинні мати ресурси для вирішення нагальних проблем своїх жителів, у тому ж числі й правових. Саме тому спеціалісти системи безоплатної правової допомоги спільно с фахівцями Головного територіального управління юстиції систематично відвідують вже створені громади та надають правові консультації та роз’яснення.

Черговий робочий візит, в межах реалізації всеукраїнського правовопросвітницького проекту «Я маю право», відбувся 21 червня. На засідання виконавчого комітету Станишівської ОТГ завітав директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда, начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександр Грабар та в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль.

SVP2
За словами Олександра Гербеди в Україні відбувається багато реформ і законодавчих змін, тому важливо аби кожен мешканець знав про них.
– У рамках реалізації правовпросвітницького проекту «Я маю право» існує багато напрямків правового захисту населення: захист прав аграріїв, в межах роботи антирейдерських штабів та мобільних точок доступу, «СтопНасильство» (законодавчі зміни для захисту жертв насильства, гарячі лінії та адрес для звернень для допомогою для жертв домашнього насильства), “МаскиШоуСтоп”,  створення штабів та мобільних груп з питань ліквідації заборгованості по зарплаті та багато іншого, – наголосив Олександр Гербеда.

SVP1
Він окремо зупинився на роботі системи безоплатної вторинної правової допомоги. – За 5 років роботи системи БВПД по всій Україні адвокати системи домоглись більше 2300 виправдувальних вироки, а з початку цього року лише у Житомирській області вже є 3 виправдувальні вироки. Це не просто статистика, а доля людей які у правовий спосіб були визнані невинуватими у скоєні злочинів, – зазначив Олександр Гербеда.
Олександр Грабар розповів про результати роботи з основних напрямків реалізації всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я маю право».
– Один із основних і найбільш суттєвий це захист прав дитей на належне утримання, простіше кажучи вчасна виплата аліментів. З початку дії Закону #ЧужихДітейНеБуває (набрав чинності 6 лютого 2018 року) в Україні на користь дітей стягнено 1,7 млрд грн, а на  Житомирщині стягнули майже 60 мільйонів гривень заборгованості зі злісних неплатників аліментів. У цій роботі нам допомагають фахівці системи БВПД, судді та державні виконавці, – розповів Олександр Грабар.
Про юридичні послуги, які можна отримати в місцевих центрах та бюро правової допомоги детально зупинився Олександр Коваль. По завершенню зустрічі була досягнута домовленість про організацію спільних виїздів та консультуванні громадян на місцях.

{module РЦ}