назад

imgonline-com-ua-resize-BsYhKqGiA3 1Протягом останніх років у великих та малих містах України постала нагальна потреба у безкоштовних юридичних консультаціях та вторинній правовій допомозі  незахищеним верствам населення.  Про актуальність цієї проблеми свідчить прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», створення Регіональних центрів з надання БВПД, а потім і місцевих центрів.

Саме про це та багато іншого йшлося сьогодні на спільній прес-конференції директора Регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та керівників Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Як зазначив начальник управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Сергій Нікітенко вирішення звичайних комунальних чи соціальних проблем перетворюється для жителів Запоріжжя та області у тяжкий та довготривалий процес.

Цих проблем можна уникнути, забезпечивши право мешканців на постійний доступ до повної, об’єктивної, точної, зрозумілої юридичної інформації, та належну організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги, шляхом забезпечення  представництва інтересів незахищених верств населення у суді, – зауважив Сергій Нікітенко, – Саме цим впродовж тривалого часу займаються Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та місцеві центри.imgonline-com-ua-resize-WxORForYK6

Від першого вересня можливості дотримання конституційних прав людини  збільшилися завдяки відкриттю 17 бюро правової допомоги майже у кожному районі Запорізької області, – закцентував увагу присутніх  директор Регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, – І тепер, аби отримати юридичні консультації або роз’яснення з правового питання жителю району не треба їхати до Запоріжжя, Мелітополя або Бердянська. Вона відтепер – поряд з домом.

У продовження теми Павло Іванович зосередився на результатах роботи регіонального та місцевих центрів і бюро правової допомоги. Треба відмітити, що для бюро, вересень – це перший місяць роботи.

За весь час своєї роботи Регіональний центр видав 18 967 доручень адвокатам для захисту інтересів клієнтів, за 9 місяців поточного року – 4488 доручень. До місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 1 липня 2015 року звернулося 9694 мешканця м. Запоріжжя та області. 8322 особи отримали роз’яснення та консультації, а 1983 мешканця нашого краю отримали адвоката за рахунок держави.

Особливу гордість викликають результати роботи новостворених відділів місцевих центрів.

За місяць роботи до бюро правової допомоги за роз’ясненнями та консультаціями звернулося 1149 осіб, у подальшому 8 з них було призначено адвоката за рахунок держави, – підбив підсумки першого місяця роботи директор Регіонального центру, – Питання, з якими найчастіше  звертаються мешканці зпорізького краю, пов’язані зі спадковим, трудовим, земельним законодавствами, з оформленням субсидій та дотриманням прав учасників Антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, з питанням виконання судових рішень тощо.imgonline-com-ua-resize-ChI0vrtv9R

Не оминув увагою Павло Наливайко і створення рівних можливостей для доступу кожної особи до правосуддя, а саме функціонування мобільних  консультативних пунктів та дистанційних пунктів доступу. Загалом майже 900 жителів Запорізького краю отримали відповіді на правові питання від фахівців місцевих центрів під час виїзних консультацій та за допомогою Скайп-зв’язку.imgonline-com-ua-resize-TenRrcnvGh

Останньою новиною є відкриття дистанційного пункту правової допомоги Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Хортицькому районі м. Запоріжжя. Директор Регіонального центру Павло Наливайко запросив кожного мешканця Хортицького району, який потребує допомоги,  завітати до зазначеного пункту аби отримати кваліфіковану юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань,  допомогу у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

На останок начальник відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ та легалізації громадських формувань ГТУЮ у Запорізькій області Людмила Біла детально розповіла про пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань, що стосується фахівців місцевих центрів, які консультують громадські формування відносно комплекту документів, необхідних для державної реєстрації, приймають та видають відповідні документи.

Наприкінці заходу учасники прес-конференції зійшлися на тому, що лише спільним зусиллями можна належним чином забезпечити отримання мешканцями Запорізького краю  кваліфікованої правової допомоги, спростити доступ до правосуддя, зміцнити довіру до органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, підвищити їх авторитет, а також здійснювати державну політику у сфері правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області

–  телефон: (061) 224-44-50

–  е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня  Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua