назад

Правова допомога громаді

IMG 8536Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області повідомляє, що 16 березня 2016 року у приміщенні Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся інформаційний семінар з питань створення та функціонування об’єднань співвласників багатоповерхових будинків ОСББ.
Поштовхом для проведення заходу став аналіз звернень громадян, що засвідчив актуальність питань, пов’язаних з реформуванням ЖКГ.
 
До участі у семінарі було залучено представників ОСББ «Добробут», що має немалий досвід роботи в нових умовах.
 
 Основною метою заходу було:
 – роз’яснення Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», основних понять (допоміжні приміщення, нежитлові приміщення, спільне майно, прибудинкова територія, співвласник, частка співвласника тощо);
 – розвіювання міфів та стереотипів (зокрема про відміну субсидій, необгрунтованість тарифів, недоречність створення в малоквартирних будинках тощо) навколо прийнятого закону;
 – заповнення інформаційного вакууму щодо здійснення права власності у багатоквартирному будинку на місцевому рівні.
 
Учасники проаналізували (іноді у гарячих суперечках) плюси та мінуси нововведень у комунальному секторі господарства в місті, а також обговорили проблемні питання реалізації права власності у багатоквартирному будинку. Неабиякий інтерес виявила  інформація, яку озвучив голова ОСББ «Добробут» Ігор Пелех та бухгалтер Ірина Кушнір.
 
Безперечно, не існує єдиної правильної думки, але позитивним напрацюванням стало спільне розуміння того, які переваги для власників квартир має ОСББ.
IMG 8523
Слід зазначити, що часу для визначення форми управління залишилось зовсім мало – лише до 1 липня 2016 року. Відповідно до Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, якщо мешканці не визначаться самостійно, то за них це зроблять інші – буде призначено управителя багатоквартирного будинку — фізичну особу-підприємця або юридичну особу – суб’єкта підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечуватиме належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Управителя призначить виконавчий орган місцевої ради.
 
Про те, що є потреба у проведенні подібних інформаційних заходів правової тематики, свідчать відгуки мешканців, які звертаються до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з запитаннями про проведення наступного заходу та його тематику.
Ми переконані, що знання основ законів та чітка позиція щодо захисту прав – одна зі складових успіху дієздатної громади.
 
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області вважає проведення таких заходів важливим елементом сприяння правовій обізнаності територіальних громад в частині якісного та ефективного використання своїх прав в умовах реформування місцевого господарства.