назад

Правова допомога на Черкащині постраждалим від домашнього насильства

Захист людини від жорстокості, попередження злочинів проти неї, а також запобігання проявам насильства в родинах є надзвичайно важливим, соціально значущим і актуальним завданням для європейської держави. Україна, як член Ради Європи, взяла на себе зобов’язання щодо запобігання та протидії домашньому насильству, а також допомоги постраждалим від нього.

Згідно чинного законодавства України, постраждалі від домашнього насильства, а також діти, які стали свідками насильства в своїй родині, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

«На відміну від інших соціально вразливих категорій, які мають право на БВПД, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі не завжди звертаються за правовою допомогою. Це зумовлено тим, що фізичне, сексуальне, психологічне, економічне насильство однієї людини над іншою у сімейних відносинах може мати приховані форми. Інколи, як агресор, так і потерпілий, вважають свої стосунки «нормальними» та не розуміють всієї загрози такої взаємодії у сім’ї. Часто у постраждалих присутній страх осуду з боку знайомих, рідних та страх помсти  від кривдника», – розповідає начальник відділу Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна.

Зважаючи на актуальність проблеми домашнього насильства в Україні, вкрай важливо, щоб люди вміли розпізнавати ознаки домашнього насильства, знали в яких формах воно може проявлятися та чітко розуміли алгоритм дій: що робити та куди звернутися за допомогою в разі потреби.

З метою запобігання та протидії домашньому насильству працівники системи БПД Черкащини постійно проводять правопросвітницьку діяльність у регіоні, зокрема, організовують лекції, семінари, онлайн-вебінари, круглі столи та вуличні акції, як самостійно, так і за участі партнерів (представників органів поліції, пробації, освіти, ювенальної привенції та служби у справах дітей).  Серед учасників правопросвітницьких заходів розповсюджуються буклети на відповідну правову тематику та з контактами бюро правової допомоги, а також в приміщеннях партнерських організацій розміщуються відповідні інформаційні матеріали і плакати.

Щороку працівники системи БПД Черкащини активно долучаються до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги громадян до таких суспільних проблем, як насильство в сім’ях, жорстоке поводження з дітьми, торгівля людьми, порушення прав жінок.

«Наприкінці минулого року фахівці Черкаського місцевого центру з надання БВПД, за запрошенням Черкаського міського центру соціальних служб, відвідали прем’єру інформаційного показу «Розірви коло», де розповідалося про життєвий шлях постраждалих осіб від домашнього насильства. Після перегляду документального фільму, фахівці центру разом з учасниками заходу активно обговорювали актуальність теми та способи подолання домашнього насильства, в тому числі і на місцевому рівні», – розповіла фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

Для підвищення професійного рівня адвокатів, що співпрацюють із системою БПД,  у сфері протидії домашньому насильству, у лютому 2022 року Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області проведено тренінг на тему: «Протидія домашньому насильству: 7С – ефективна концепція представництва постраждалих осіб». Адвокат-тренер Людмила Гриценко, яка виступила спікером на заході, розповіла колегам про розроблену нею концепцію 7С, яка полягає в ефективному представництві постраждалих від домашнього насильства, що є актуальним та дієвим інструментом протидії такому насильству.

З метою  поліпшення ефективності у боротьбі з домашнім насильством у регіоні та направлення спільних дій для подолання цього явища у суспільстві, надання ефективної та всебічної допомоги жінкам, які зазнали насильства, представники регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Черкащини у лютому 2022 року провели робочу зустріч з кар’єрною радницею Черкаської області Яною Тверезою. Фахівці центрів та кар’єрна радниця домовилися про співпрацю та реалізацію спільних заходів, спрямованих на захист прав жінок, які зазнають насильства чи знаходяться у складних життєвих обставинах.

Для вирішення нагальних юридичних питань та забезпечення рівного доступу до правосуддя осіб, які потерпіли від домашнього насильства та тимчасово перебувають у Центрі соціально-психологічної допомоги  «Ти не один/не одна» в селі Домантове Золотоніського району, у травні 2021 року між Золотоніським місцевим центром з надання БВПД та Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг Новодмитрівської сільської ради», одним із підрозділів якого є Центр соціально-психологічної допомоги «Ти не один/не одна», підписано Меморандум про співпрацю.

«Центр «Ти не один/не одна» – це заклад, який надає соціально-психологічну підтримку і тимчасове житло жертвам домашнього насильства та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах. А завдяки співпраці з Золотоніським місцевим центром з надання БВПД його мешканці мають змогу отримувати ще й кваліфіковану безоплатну правову допомогу від наших юристів», – відзначила працівниця Золотоніського МЦ з надання БВПД Тетяна Жалобна.

Фахівці Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно приймають участь у діяльності щодо запобігання насильству разом з представниками органів місцевого самоврядування та інших служб. Тож з метою забезпечення ефективної взаємодії директор центру Ірина Мостова стала членом Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, яка була створена Виконавчим комітетом Черкаської міської ради. До робочої групи Координаційної ради також увійшла заступниця начальника відділу безоплатної правової допомоги Таміла Данько.

Представниці місцевого центру беруть активну участь у засіданнях Координаційної ради під час яких, зокрема, було досягнуто важливих домовленостей щодо спільних дій учасників для протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Досягнуті домовленості закріплені в Меморандумах про співпрацю з Черкаським районним  управлінням поліції ГУНП в Черкаській області, Черкаським міським центром соціальних служб та благодійною організацією  «100% життя».

Не зважаючи на всю складність вирішення проблем пов’язаних з домашнім насильством, юристи системи БПД Черкащини завжди роблять все можливе, аби захистити постраждалого від кривдника та запобігти подальшому перебуванню особи в обставинах домашнього насильства.

«До категорії клієнтів, які потерпіли від домашнього насильства, застосовується індивідуальний підхід, оскільки звернення за професійною юридичною допомогою вимагає певної частки мужності від потерпілої особи. У зв’язку з цим, спеціалісти центру пропонують надання такої допомоги в окремій кімнаті, яка спеціально облаштована для конфіденційних зустрічей, де потерпіла особа від домашнього насильства зможе наодинці, спокійно поспілкуватися з юристом фронт-офісу», – розповідає фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

Успішні приклади надання безоплатної правової допомоги юристами системи БПД Черкащини особам, що постраждали від домашнього насильства.

У серпні 2021 року до Драбівського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД звернулася пані Ольга, з проханням захистити її та її дітей від постійних погроз та психологічного насильства з боку колишнього чоловіка.

Жінка розповіла, що чоловік систематично погрожує їй та дітям фізичною розправою. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння він неодноразово приходив до будинку та бив вікна. Для захисту пані Ольга змушена була  викликати поліцію.

Також жінка повідомила, що неодноразово місцевий суд притягував її колишнього чоловіка до адміністративної відповідальності відповідно до ст.172-2 КУпАП України. Проте це кривдника заспокоювало ненадовго.  Пані Ольга дуже хвилювалася за своє здоров’я та здоров’я своїх дітей.

Юрист бюро Сергій Михлик, ознайомившись із наданими матеріалами та зібравши додаткові докази (копії протоколів про вчинення адміністративного правопорушення відповідно до ст.172-2 КУпАП України, складені поліцейськими та рішення суду про притягнення кривдника до адміністративної відповідальності відповідно до ст.172-2 КУпАП України), підготував до суду заяву про винесення колишньому чоловіку пані Ольги обмежувального припису.

Драбівський районний суд дослідивши докази, задовольнив заяву та виніс обмежувальний припис на шість місяців колишньому чоловіку пані Ольги.

Кривднику були встановленні наступні заходи обмеження: заборона наближання на 300 м до місця проживання пані Ольги та заборона вести листування, телефонні переговори із жінкою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Із рішенням по даній справі можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99364722

Ще однією історією подолання домашнього насильства, якою хочемо поділитися є історія пані Оксани. Жінка звернулася до  Золотоніського бюро правової допомоги у травні 2022 року. Налякана та розгублена пані Оксана розповіла працівниці бюро, що її чоловік, з яким вона має намір розлучитись, систематично здійснює фізичне та психологічне насильство щодо неї та їхньої дитини.

Майже щодня чоловік погрожує фізичною розправою, а в результаті нещодавнього побиття, пані Оксана була змушена звертатись за медичною допомогою та навіть перебувала на стаціонарному лікуванні. Агресивна та неадекватна поведінка чоловіка відбилась і на психологічному здоров’ї малолітнього сина.

Через погрози та переслідування чоловіком, жінка змушена була певний час проживати в кризовому центрі «Мережка» благодійної організації «100% життя Черкаси».

Допомогти клієнтці у боротьбі з кривдником взявся адвокат, що співпрацює із Золотоніським місцевим центром з надання БВПД  Юрій Побиванець. Адвокат ознайомившись зі справою, встановив, що чоловіка пані Оксани неодноразово було притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства тож юрист зібрав всі необхідні докази та подав до суду заяву про видачу обмежувального припису стосовно кривдника.

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області розглянувши справу та оцінивши подані докази, задовольнив заяву про видачу обмежувального припису в повному обсязі. Суд встановив кривднику тимчасові обмеження у його правах відносно пані Оксани на строк шість місяців, а саме заборонив чоловікові: наближатись на відстань менше ніж 100 метрів до житлового будинку дружини; наближатись до місця роботи дружини; розшукувати, переслідувати, спілкуватись з дружиною; вести листування, телефонні переговори з жінкою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Із рішенням по даній справі можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104409369