назад
01.08.18

Правова допомога орендарям

180 орендодавців з села Одрадокам’янка, що на Бериславщині, не маючи змоги поспілкуватись з орендарем – власником ПАТ «Кам´янське» – зібралися біля приватного підприємства, вимагаючи підвищення орендної плати. До людей вийшов представник орендаря – директор приватного підприємства та юрист, але порозуміння так і не знайшли.

Знімальна група телеканалу «Скіфія». Херсон» відреагувала на проблемну ситуацію, запросивши надати коментар незалежного юриста, яким стала начальник відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

2

Фахівець системи БПД пояснила, що договір, який був підписаний у 2006 році, пройшов державну реєстрацію, тобто формально відповідає всім вимогам закону. І там прописано, що орендна плата на землю складає 100 грн. за гектар.

Однак договором передбачено підвищення орендної плати в разі підвищення податку на землю, тарифів, цін та ін. за згодою сторін.

За словами Олени Іпатенко, якщо орендар не хоче підвищувати орендну плату, необхідно звернутися до нього з проектом додаткової угоди, який надіслати рекомендованим листом з повідомленням та складанням опису.

«У подальшому, якщо орендар не пристане на додаткову угоду або взагалі залишить її без розгляду, це буде підставою звернутися до суду», – зауважила юрист.

Варто сказати, що середня орендна плата в деяких областях України становить 1950 грн., в інших – трохи більше 1000 грн. У сусідньому селі, наприклад, – орендна плата становить 1480 грн. з урахуванням податків. Тож вимоги орендодавців з Одрадокам´янки цілком зрозумілі.

Більш детально у випуску новин: 

{youtube}9vIk1LiE-K8?t=7m33s{/youtube}