назад
01.11.17

Правова допомога, практичні аспекти – обговорювали у Охтирці

OkM 171101 01 zustrich1 листопада відбулася тематична бесіда між представником Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Мариною Лапоног, та начальником Охтирського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ніною Філіпповою, та працівниками РАЦСу.

Обговорювали питання щодо порядку отримання  безоплатної первинної правової допомоги, що полягає у наданні правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складення документів правового характеру, яка надається всім особам, які звернуться до Охтирського МЦ з надання БВПД. «Натомість, безоплатна вторинна правова допомога – це правова допомога, що надається для захисту прав людини в суді за рахунок коштів Державного бюджету України. Щодо витрат, що пов’язані із судовим розглядом справи, людині, яка отримує безоплатну правову допомогу, необхідно сплачувати самостійно (крім випадків, коли вона користується пільгами, передбаченими відповідними законами): судовий збір, експертиза (якщо вона потрібна), публікація у пресі (оголошення про виклик відповідача і таке інше)», – зазначила Марина Лапоног.

OkM 171101 05 zustrich

Також під час бесіди Ніна Філіппова проінформувала про зміни у законодавстві, зокрема, щодо скасування штампу у паспорті про шлюб. Із її слів: «1 жовтня 2016 року у паспортах подружжя не ставиться штамп із вказівкою прізвища, імені, по батькові та року народження чоловіка та дружини. Відповідно і відмітка про розірвання шлюбу також не зазначається. Документ про реєстрацію шлюбу тепер видають у двох екземплярах – дружині та чоловіку. Раніше ж подружжя отримувало одне свідоцтво на двох». Обговорювали також питання щодо ведення свідоцтв про зміну імені, участь представника РАЦСу у судових засіданнях як 3-ї особи та виправлення описки в документах при народженні дитини чи укладенні шлюбу, що тягне за собою виправлення у актовому записі та видання нового свідоцтва.

OkM 171101 03 zustrich OkM 171101 04 zustrich

На інформаційному стенді розміщено буклети та візитівки з контактами центру.

OkM 171101 02 zustrich

Для отримання детальної інформації звертайтеся до Охтирського місцевого центру з надання БВПД: вул. Перемоги: 13; тел. (05446) 4-22-23.