назад
21.11.18

Правова допомога сільським жителям в режимі Skype зв’язку

скайп20 листопада 2018 року в рамках реалізації проекту «Я маю право» та з метою інформаційно-просвітницької роботи щодо вдосконалення правової обізнаності населення працівниками Черкаського місцевого центру з надання БВПД проведено Skype-консультування жителів села Дубіївка Черкаського району.

Так, правову допомогу надано двом місцевим жителям з питань земельного та спадкового права, зокрема порядок оформлення спадщини після смерті особи, з якою заявниця проживала однією сім’єю без реєстрації шлюбу.

Роз’яснено, що це питання регулюється статтею 1264 Цивільного кодексу України, а саме, що особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини, відносяться до четвертої черги спадкоємців за законом. Для підтвердження свого права на спадщину і подальшого її оформлення, необхідно звернутись до суду із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім’єю.

Після закінчення Skype консультування, трудовому колективу сільської бібліотеки надано правові консультації з питань трудового законодавства.

Наголошено, що кожен має право на безпечні й здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законодавством. Конституція України забороняє використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних та шкідливих для їхнього здоров’я роботах, гарантує захист громадян від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Серед присутніх проведено роз’яснювальну роботу щодо реалізації проекту «Я маю право» та надано інформаційні матеріали консультативного характеру та буклети про послуги місцевого центру для розміщення у приміщеннях сільських рад та бібліотек Черкаського району.