назад

1.129 серпня 2016 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області відбулося засідання «круглого» столу за темою: «Бюро правової допомоги – нові можливості дотримання конституційних прав людини. Взаємодія суб’єктів надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги в рамках розвитку системи надання безоплатної правової допомоги у Запорізькому регіоні».

В рамках запропонованої теми для розгляду було винесено важливі питання, а саме розвиток системи надання безоплатної правової допомоги (Про відкриття бюро правової допомоги та їх функції). Місія, бачення, цінності системи БПД;  Розвиток спроможності територіальних   громад щодо надання безоплатної правової допомоги; Взаємодія в рамках надання безоплатної правової допомоги місцевих органів  виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

У  засіданні «круглого» столу прийняли участь  представники Запорізької обласної державної адміністрації, Головного 1.4територіального управління юстиції у Запорізькій області, виконавчого комітету Запорізької міської ради, правоохоронних органів та прокуратури Запорізької області, судді Запорізького окружного адміністративного суду та Апеляційного суду Запорізької області, депутати Запорізької обласної ради, представники громадських об’єднань та юристи.

На початку зазначеного заходу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко поінформував присутніх щодо результатів роботи Регіонального та місцевих центрів за часи їх існування.

Презентація директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павла Наливайка

Головне питання, на якому закцентував увагу присутніх директор Регіонального центру, це відкриття бюро правової допомоги та їх функції. 

1 вересня 2016 року, по усій Україні гостинно розчинять двері понад  400 бюро правової допомоги. Це будуть самостійні відділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у районах та містах обласного значення у всіх регіонах України.  Основними завданнями бюро є правопросвітництво у територіальних громадах, надання безоплатної первинної та забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, надання останньої (крім захисту), забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

1.2Павло Іванович повідомів, що кожен, хто звернеться до бюро, зможе отримати юридичні консультації та роз’яснення з правових питань, скористатися електронними сервісами Мін’юсту (фахівці бюро забезпечують доступ громадян до комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням, за допомогою яких особа зможе отримати доступ до електронних сервісів, надає консультації, роз’яснюють правила пошуку та порядок отримання відомостей із зазначених сервісів) та, за потреби, відповідно до визначених законодавством підстав, отримати адвокатські послуги для здійснення представництва інтересів у суді. Ті ж громадяни, які в силу певних обставин не можуть дістатися до бюро правової допомоги, а саме одинокі особи похилого віку та особи з обмеженими можливостями, отримають необхідну безоплатну правову допомогу за місцем свого перебування.

Адреси бюро правової допомоги, що будуть відкриті у Запорізькій області

Учасник «круглого» столу депутат Запорізької обласної ради, адвокат Дмитро Майстро повідомив присутнім, спираючись на особистий досвід, щодо важливості відкриття зазначених відділів у віддалених районах нашої області.

– Жителі села дуже потребують кваліфікованої юридичної допомоги. В сучасному житті люди часто стикаються з життєвими ситуаціями, коли їм потрібен юрист: в селах це оформлення спадщини, трудові, земельні питання тощо. А в умовах, коли адекватного джерела інформації немає, то й дії людей відповідні, а саме юридично неграмотні, що може призвести навіть до тяжких наслідків у долі людини, – зазначив Дмитро Миколайович, – Тому відкриття бюро правової допомоги вкрай необхідно. Найбільшу користь працівники зазначених відділів принесуть мешканцям територіальних громад, якщо будуть проводити виїзні правові консультації у відділених селах та селищах, а не чекати відвідувачів у приміщенні бюро.

Регіональний консультант з питань комунікації Офісу Реформ Запорізької регіональної Асоціації міст України Оксана Замулінська повідомила присутнім, що наразі зареєстровано 6 територіальних громад, які активно розвиваються, плідно співпрацюють з Міжнародними фондами та організаціями, що надають донорську підтримку.33

– Вже є міста, села та селища, які пройшли процедури об’єднання, отримали висновки відповідності та чекають затвердження своїх намірів на засіданні Запорізької обласної ради. Тому до кінця 2016 року у Запорізькій області буде ще 9 об’єднаних територіальних громад, – зазначила Оксана Василівна, – Фахівці Офісу Реформ регулярно виїжджають до населених пунктів області, проводять просвітницьку роботу з населенням, роз’яснюють юридичні питання, які пов’язані з добровільним об’єднанням територіальних громад.

Регіональний консультант з питань комунікації Офісу Реформ Запорізької регіональної Асоціації міст України запропонувала залучати фахівців місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для зустрічей в громадах з метою надання  правових консультації мешканцям цих громад.

11

Під час «круглого» столу були обговорені питання щодо доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України, можливості отримання виписки з Єдиного  державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань безкоштовно (у випадках зазначених законодавством), напрямків взаємодії з Запорізьким окружним адміністративним судом та Апеляційним судом Запорізької області, з соціальними службами міста та області та з громадськими об’єднаннями.

Наприкінці зустрічі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко зазначив вкрай важливі речі:

– Основою нашої діяльності є повага до гідності людини та прагнення створити умови, за яких кожен  має рівний доступ до права і правосуддя – незалежно від рівня матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості. Гідне життя напряму залежить від того, наскільки людина знає свої права, має бажання та можливості їх реалізовувати. Коли людина отримує правову допомогу, вона має змогу захистити себе та свої права, і саме ми їй в цьому допомагаємо.

Місія. Бачення. Цінності.