назад

Правова допомога та правопросвітництво громади – пріорітетніі завдання фахівців системи безоплатної правової допомоги

Nevicke    Фахівці системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті докладають максимум зусиль, аби доступ до безоплатної правової допомоги закарпатці мали навіть у найвіддаленіших куточках краю. З цією метою і проводяться виїзні прийоми та мобільні консультування. Велика увага приділяється і правопросвітництву територіальних громад, адже побудова правоспроможної громади – це запорука розбудови правової держави.
    Зокрема, у  понеділок, 16 січня, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги  Іванна Хом’як провела  правопросвітницький захід для педколективу Перечинського ДНЗ «Теремок».  Під час зустрічі фахівець ознайомила присутніх з основними завданнями та послугами, які можна отримати у бюро, поінформувала про безоплатну первинну та вторинну правову допомогу та порядок її одержання. Також Іванна Хом’як наголосила на основних змінах у законодавстві «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності з 5 січня 2017 року,  і суттєво розширили коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, це стосується  внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу, осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій, а також іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Цим категоріям громадян надаватиметься правова допомога не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших правових питань. 
    Під час зустрічі за правовою консультацією звернулися дві мешканки м. Перечин з питаннями щодо роз’яснення порядку оформлення права власності на спадкове майно за заповітом за наявності пропущеного строку для прийняття спадщини та відсутності правовстановлюючих документів, процедури реєстрації права власності на спадкове майно у Державного реєстратора. Їм були надані консультації з порушених питань згідно чинного законодавства.
    У вівторок, 17 січня, директор Михайло Давиденко та працівники Ужгородського місцевого центру з надання БВПД провели виїзний прийом громадян у дистанційному пункті доступу на базі обласного госпіталю ветеранів війни в Ужгороді. Захід відбувся з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
 
Oblasn hosp   
    На прийомі були присутні 20 громадян, які потребували правові консультації з питань щодо виплати разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій, отримання у власність земельних ділянок учасниками АТО, безоплатного позачергового щорічного забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу тощо. Усім громадянам було надано роз’яснення з порушених питань та роздано інформаційні буклети щодо  категорій осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, перелік документів, які необхідно подати до місцевого центру для реалізації свого права на отримання безоплатної  вторинної правової допомоги, контактні дані місцевих центрів та бюро правової допомоги, що діють в Закарпатті.
    Цього ж дня працівник  Міжгірського бюро правової допомоги провів виїзний прийом громадян  у Торунській сільській  раді, під час якого 4 громадянам було надано первинну правову допомогу. Фахівець також ознайомив працівників сільради та жителів села з функціонуванням та графіком роботи Міжгірського бюро правової допомоги та надав їм інформаційні матеріали.
    У середу, 18 січня, у дистанційному пункті доступу на базі центру адміністративних послуг Невицької сільської ради  директор Ужгородського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги М.Давиденко та фахівці центру провели прийом громадян. За правовими консультаціями звернулося п’ятеро громадян  із питань приватизації житла, порядку реєстрації місця проживання фізичної особи, виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) тощо. Усім їм було надано фахові юридичні консультації.
 
Nevicke
 
    Цього ж дня, з метою підвищення правової обізнаності населення, Михайло Давиденко провів правопросвітницький захід у Невицькій ЗОШ I ст. та в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Невицьке. Під час заходу присутні дізналися про види правових послуг, які надає Ужгородський МЦ,  та отримали інформаційні матеріали  про категорії осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, контактні дані місцевих центрів та бюро правової допомоги, що діють на Закарпатті.
    Також 18 січня заступник начальника Виноградівського бюро правової допомоги Аліса Богдан взяла участь у семінарі «Техніка пошуку роботи» на базі Виноградівського районного центру зайнятості.
    Фахівець ознайомила присутніх з діяльністю Виноградівського бюро правової допомоги та наголосила на зміни, внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.  А.Богдан зазначила, що нині суттєво змінюються підходи до визначення рівня малозабезпеченості: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.
 
Vingr
 
    18 січня заступник начальника Перечинського бюро правової допомоги Тетяна Кость провела консультування у дистанційних пунктах доступу до безоплатної правової допомоги – Обласному соціальному центрі матері та дитини, а також Обласному соціальному гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Впродовж бесіди йшлося про зміни у підходах до визначення рівня малозабезпеченості осіб, які звертаються до бюро, що і є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги з 05.01.2017 року. Фахівець також наголосила на суттєвому скороченні переліку документів, які потрібно клієнту подати  для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, та  надала присутнім інформаційні матеріали щодо переліку підтверджуючих документів та порядку розрахунків для отримання БВПД.
    Тож, шановні краяни, якщо ви маєте питання чи проблеми правового характеру, скористайтесь своїм правом на безоплатну правову допомогу: звертайтесь  у найближчі місцеві центри та бюро правової допомоги на Закарпатті, які відкриті для вас з 9.00 до 18.00 у робочі дні за адресами:
    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51
    моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75  067-313-66-72
    тел./факс: (0312)-64-32-50
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
    м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30,
    моб.тел.: 095-831-15-74, 
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
    відділи:
    Чопське бюро правової допомоги
    м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
    Перечинське бюро правової допомоги
    м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
    Великоберезнянське бюро правової допомоги
    смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,
    Хустський місцевий центр з надання БВПД
    м.  Хуст, вул. І.Франка, 6,  тел.: (03142) 5-18-01,
    відділи:
    Рахівське бюро правової допомоги
    м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31, 
    Великобичківське бюро правової допомоги
    смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
    Тячівське бюро правової допомоги
    м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
    Виноградівське бюро правової допомоги
    м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
    Міжгірське бюро правової допомоги
    смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
    Дубівське бюро правової допомоги
    смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)