назад

Правова допомога та якісні консультації для внутрішньо переміщених осіб

DSC00109 1“Питання, які йдуть від вас”, – саме у такому форматі 15 вересня 2018 року відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталії Смолярчук із представниками громадської організації “Переселенці Криму та Донбасу”, що об’єднує осіб, які внаслідок зовнішньої агресії північного сусіда залишили свій дім та змінили місце проживання.

Тема розмови, яка об’єднала присутніх у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки, – роз’яснення основних норм законодавства, що стосуються внутрішньо переміщених осіб. Це і проблеми призначення та розрахунку розміру пенсії громадянам, зміни у порядку оформлення субсидій, питання набуття статусу ВПО, прийняття спадщини, виплати аліментів, особливостей встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях України тощо.

DSC00110 1

DSC00111 1

Насамперед Наталія Смолярчук акцентувала увагу представників громадської організації на роботі системи безоплатної правової допомоги як дієвого механізму реалізації конституційних прав громадян:

– Ми надаємо громадянам України безоплатну правову допомогу. У центри з надання безоплатної правової допомоги ви можете звертатися за консультаціями та правовою інформацією із приводу тих питань, котрі вас турбують, а також за складанням звернень, скарг, заяв тощо.

DSC00112 1

Також директор Регіонального центру зауважила, що внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» належать до категорії громадян, яким гарантована вторинна правова допомога. Це – складання процесуальних документів та представництво інтересів в судах за допомогою адвокатів або ж фахівців місцевих центрів та бюро.

Своєю чергою керівник громадської організації Аза Голощапова зазначила, що вперше за всю історію існування структури її представники отримали вичерпні юридичні відповіді на актуальні питанння. Відтак наголосила на тому, що відповідні зустрічі у такому ж форматі відбуватимуться систематично.

По завершенні заходу фахівці системи безоплатної правової допомоги розповсюдили серед присутніх тематичні інформаційні матеріали, зокрема буклети про безоплатну правову допомогу внутрішньо переміщеним особам, а також брошури із циклу «Я МАЮ ПРАВО!».

DSC00119 1

До слова, внутрішньо переміщена особа (ВПО) – громадянин України, іноземець або особа без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

DSC00117 1

DSC00113 1

Нагадаємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).