назад

Правова допомога тим, хто перебуває в конфлікті з законом

1Початок квітня позначився в діяльності Херсонського та Бериславського місцевих центрів з надання БВПД низкою правових заходів, які покращують доступ до безоплатної правової допомоги клієнтам пробації, що засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Так, 30 березня директор Херсонського місцевого центру Денис Милокостий зустрівся з представником Херсонського міського відділу з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Людмилою Айраловою.

2

В ході робочої зустрічі сторони обговорили шляхи подальшої співпраці в частині проведення спільних комунікативних заходів правопросвітницького характеру, взаємодії в реалізації функціонування мобільних та дистанційних пунктів консультування окремих категорій громадян та підписали план спільної діяльності на 2018 рік. Сторони також відмітили позитивні напрацювання спільної роботи у 2017 році та поділилися кращими практиками діяльності.

2 квітня на території Білозерського районного відділу з питань пробації спеціаліст Херсонського місцевого центру Альона Василевич провела інформаційну лекцію на тему «Безоплатна правова допомога».

3

Фахівець центру роз´яснила присутнім необхідність та можливість отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, звернувши увагу на категорії осіб, які мають право на ці види послуг.

Також Альона Василевич повідомила, яка безоплатна правова допомога доступна сьогодні та за рахунок яких коштів вона надається, яким чином здійснюється повідомлення про необхідність залучення захисника для надання вторинної правової допомоги.

По закінченню лекції спеціаліст місцевого центру проконсультувала клієнтів пробації, які звернулися до правника з особистими питаннями.

В рамках Всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та на виконання плану про спільну діяльність на 2018 рік інтегратор Херсонського місцевого центру Володимир Куценко забезпечив 4 квітня роботу мобільного консультаційного пункту громадян на базі Херсонського міського відділу з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

4

Засуджені мали змогу поставити фахівцю центру запитання правового характеру та отримати кваліфіковані відповіді.

5

Під час консультування Володимир Куценко повідомив клієнтів про можливість отримання правової допомоги та порядок її надання. Усі бажаючі одержали інформаційні буклети з контактами Херсонського місцевого центру та підпорядкованих бюро правової допомоги.

Безоплатна правова допомога – гарантія юридичного захисту

Реальну допомогу клієнтам пробації, крім Херсонського місцевого центру, надало і Великоолександрівське бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Бериславського місцевого центру.

Правоосвітня лекція на тему «Безоплатна правова допомога – гарантія юридичного захисту», яку провела фахівець Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко, викликала зацікавленість у громадян, що засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

6

Мета заходу – підвищення рівня обізнаності громадян щодо прав та свобод, вміння знаходити способи їх дотримання або відновлення у разі порушення, сприяння вирішенню соціально-правових потреб осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

7

По завершенні працівник бюро забезпечила роботу дистанційного пункту консультування. Особам, що перебувають у конфлікті із законом, була надана кваліфікована правова допомога у вирішенні питань трудового, цивільного, адміністративного права тощо.

8

Після прийому Ольга Соколенко та посадові особи Великоолександрівського районного відділу з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України провели робочу зустріч, в ході якої обговорили виконання Плану спільних дій у ІІ кварталі та питання подальшої співпраці.

9

11 квітня у приміщенні Великоолександрівського районного відділу з питань пробації працював дистанційний пункт консультування громадян, роботу якого забезпечило Великоолександрівське бюро правової допомоги.

Особи, засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, отримали юридичні консультації та набули вміння володіти нормами права у різних життєвих ситуаціях.

10
11 12 13

Під час прийому Ольга Соколенко роз’яснювала клієнтам пробації їх права та обов’язки в галузі спадкового, земельного, цивільного права та питань з соціального забезпечення, а також повідомила про можливості, які надає загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», метою якого є підвищення правової свідомості та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав.

Законодавство треба знати, адже прав без обов’язків не існує

Такого висновку дійшли клієнти пробації після спілкування з заступником начальника Верхньорогачицького бюро правової допомоги (Каховський місцевий центр) Оленою Філімоненко.

В рамках укладеного Меморандуму про співпрацю та з метою реалізації національного проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Олена Філімоненко 4 квітня зустрілась з керівником Верхньорогачицького районного сектору з питань пробації Юрієм Назаренком та начальником центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмилою Грицаєнко.

14

Під час робочої зустрічі сторони обговорили подальшу співпрацю в частині організації спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту їх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу шляхом проведення семінарів, круглих столів, зустрічей, забезпечення роботи мобільного консультаційного пункту для осіб, засуджених до кримінального покарання, не пов’язаного із позбавленням волі та інших заходів.

Фахівець бюро ознайомила клієнтів пробації з основними правами та обов’язками громадян, видами відповідальності за невиконання обов’язків та обговорила з присутніми чимало правових питань.

15 16

По завершенні провели спільний прийом громадян, які звернулися за правовою консультацією до мобільного консультаційного пункту.

Скадовське бюро правової допомоги, яке є структурним підрозділом Голопристанського місцевого центру, також провели роз´яснювальну роботу з тими, хто перебуває в конфлікті з законом.

Так, начальник Скадовського бюро Тетяна Мосіна разом із фахівцем з питань соціальної роботи із суб´єктами пробації Міністерства юстиції Наталею Саврадим провели 4 квітня спільний прийом громадян, які перебувають на обліку як  засуджені з іспитовим строком.

17

В ході прийому фахівці надали консультації з питань адміністративного (порядок отримання паспорта громадянина України вперше) та трудового права (стосовно реєстрації на обліку в Скадовському районному центрі зайнятості).

Тетяна Мосіна роз’яснила порядок отримання безоплатної первинної правової допомоги та доступ до безоплатної вторинної правової допомоги та поінформувала клієнтів про реалізацію в Україні загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО», покликаного підвищити рівень обізнаності громадян про свої права та способи їх захисту.