назад

Правова допомога учасникам АТО

13180981 1741758836047133 258754705 nРегіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області повідомляє, що з метою підвищення кваліфікації працівників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатів, які спеціалізуються у наданні правової допомоги для учасників АТО та членів їх сімей, 5 травня в Другому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Львів, вул. В. Винниченка, 30), відбувся навчальний тренінг на тему: «Правова допомога учасникам АТО».

Відкриваючи тренінг директор Регіонального центру Ігор Микитин звернув увагу на продовженні процесу реформування системи юстиції та розширенні повноважень системи безоплатної правової допомоги шляхом відкриття на Львівщині 25 бюро правової допомоги.

На теперішній час відбувається процедура проведення відкритого публічного конкурсу на посади керівників зазначених бюро, а саме: етап приймання заяв від потенційних претендентів, який триватиме до 31 травня. Далі – дистанційний курс «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги» та інтерв’ювання претендентів, яке повинно розпочатись 30 червня, відповідно до сформованих регіональними центрами графіків.
Зазначені кроки направлені на розширення спроможності системи безоплатної допомоги у наданні правової допомоги усім тим, хто її потребує, і, зокрема, одній з найважливіших та вразливіших категорій громадян – учасникам АТО та членам їх сімей.
Власне проведення навчального тренінгу націлене допомогти працівникам місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатам, які спеціалізуються у наданні правової допомоги для учасників АТО, включно на умовах pro bono, якісно та ефективно здійснювати правовий захист зазначеної категорії громадян.
Модераторами заходу – адвокатами Валерією Коломієць та Олегом Івановим, які нещодавно самі були учасниками тренінгу “Правова допомога учасникам бойових дій на Сході України” (співорганізатори – Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги та Міжнародний фонд «Відродження»), обговорено важливі аспекти надання правової допомоги учасникам АТО, розглянуто проблемні питання, що найчастіше зустрічаються у практичній діяльності, а саме: пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них; укладення та припинення контрактів військовими під час АТО; реалізація права учасниками АТО на землю та житло; забезпечення учасників АТО ліками та лікарськими засобами; дії позичальника мобілізованого учасника АТО, який має зобов’язання по кредиту.
Наведено приклади розгляду та прийняття рішень у конкретних судових справах, узагальнено певні тенденції застосування законодавства, що регулює зазначені правовідносини, а також обговорено проблемні питання, що виникають в процесі надання правової допомоги учасникам АТО.
Учасникам заходу роздано також серію буклетів інформаційно-роз`яснювального характеру для учасників АТО, підготовлених Українською фундацією правової допомоги у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».