назад

Правова допомога внутрішнім переселенцям на Закарпатті

З перших днів нападу російської федерації на Україну система БПД постала перед новими викликами, зумовленими великим числом суб’єктів права на БВПД – внутрішніми переселенцями. Особливо зросло навантаження на центри та бюро правової допомоги у західних та центральних  регіонах через величезний потік вимушених переселенців із  регіонів, де відбувалися чи відбуваються бойові дії, та тимчасово окупованих територій.

Система БПД негайно відреагувала на нові виклики. Перш за все, – створенням консультаційних пунктів у місцях компактного проживання переселенців. Спочатку такі консультаційні пункти стихійно працювали на залізничних та автобусних вокзалах, – місцях, куди цілодобово прибували евакуаційні потяги та автобуси. Тож буквально в режимі нон-стоп тут, разом із волонтерами та представниками штабів місцевої влади, чергували юристи центрів та бюро правової допомоги.

Пункти доступу для ВПО функціонують практично по всій Україні, окрім тимчасово окупованої території. Щоправда, в різних регіонах – по різному.  Приміром, на Закарпатті нині діє  57  консультаційних пунктів,  23  з них – у місцях поселення ВПО.

Разом – сила!

 Консультаційні пункти доступу до системи БПД також  запрацювали на базі управлінь соціального захисту населення та центрів надання адміністративних послуг, у місцях компактного проживання переселенців: школах, дитсадках, гуртожитках тощо.

Налагоджена співпраця системи БПД і з Проектом «Захист гуманітарних прав і свобод та безпеки внутрішньо переміщених осіб і громад, що постраждали від конфлікту, які знаходяться під ризиком вибухонебезпечних боєприпасів в Україні» Данської Ради у справах біженців в Україні. У межах її реалізації фахівці центрів та бюро правової допомоги проводять виїзні юридичні консультування та послуги з підвищення правової обізнаності у місцях компактного проживання ВПО.

Запорукою ефективного вирішення проблемних питань переселенців, у тому числі й забезпечення доступу до БПД, є тісна співпраця з громадськими організаціями. Як зазначив директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД на Закарпатті Михайло Давиденко, – «З перших днів війни ми налагодили тісну співпрацю з громадськими організаціями, що опікуються ВПО, і з якими ми пліч о пліч з перших днів допомагали евакуйованим з гарячих точок. Зокрема, це – Координаційний центр Ужгородської міської ради «Совине гніздо», представництво Ужгородського відділення Червоного Хреста, волонтерський Рух «Сила Ужгорода» залізничний вокзал, Закарпатський обласний рух підтримки військових та ін.».

Наразі центри БПД налагоджують співпрацю з центром підтримки переселенців «Я – Маріуполь», який перенаправлятиме українців, яким потрібна термінова допомога юриста, до спеціалістів київських місцевих центрів з надання БВПД.

Комунікація з внутрішньо переміщеними особами вимагає від фахівців не лише високої професійності, але й хороших комунікативних навичок, стресостійкості та людяності. Часом доводиться бути й психологом, адже люди, які залишили свої домівки, аби зберегти своє життя та життя рідних, потребують не тільки правової, а й психологічної допомоги.

Що найбільше турбує переселенців

Найчастіше до фахівців системи БПД переселенці звертаються з питань прав та пільг для ВПО, оскарження відмов органів соціального захисту у призначенні допомог на проживання, припинення трудових відносин з підприємствами, які опинилися на окупованих територіях,  особливості спадкування під час воєнного стану, встановлення фактів смерті на окупованій території, відновлення втрачених офіційних документів, перетину кордону в умовах воєнного стану;   працевлаштування, звільнення, відпустки в умовах воєнного стану; розірвання шлюбу, усиновлення дитини, стягнення аліментів на дітей; як документувати воєнні злочини, визначення місця проживання дитини з батьком,  отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно, встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України,  звільнення від мобілізації тощо.

Успішний захист

Юристи центрів та бюро правової допомоги, а також  адвокати, які співпрацюють з системою БПД, успішно захищають порушені права вимушених переселенців. Як зазначає директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, з початку року вже є понад 30 успішних кейсів.

Приміром, адвокат, який співпрацю з Ужгородським місцевим центром, домігся скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон внутрішньо переміщеної особи.  11 квітня 2022 року пан Максим, внутрішньо переміщена особа, звернувся до Ужгородського бюро правової допомоги для вирішення його питання щодо скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, з яким він стикнувся під час перетину кордону у воєнний стан. У період воєнного стану він намагався виїхати за кордон, але Державна прикордонна служба відмовила йому у цьому, у зв’язку з наявністю заборгованості по виконавчому листу від 27.02.2006 року про стягнення 1433,68 грн. на користь КП «Харківводоканал». Адвокат в судовому порядку навів докази і скасував тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника. (Детальніше з ухвалою суду можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104179226)