назад
08.08.18

Правова допомога засудженим

1Пробація в Україні є відносно новою інституцією, яка здійснює контроль за умовно засудженими, сприяє у працевлаштуванні, соціальній реабілітації осіб, звільнених з місць позбавлення волі або інших місць відбування покарання. Крім того, до роботи з правопорушниками долучаються фахівці державної системи БПД Херсонської області, інших організацій, тобто створюються всі умови, аби людина не відчувала себе втраченою для суспільства. Також клієнти пробації мають рівний доступ до безоплатної правової допомоги, передбачений Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Як фахівці системи БПД Херсонщини забезпечують це право – у нашому огляді.

27 серпня на базі Дніпровського та Суворовського районних відділів філії державної установи «Центр пробації» в Херсонській області фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко провела консультування з правових питань для засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням.

3Як зазначила Олена Іпатенко, далеко не всі українці знають, що можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою до юриста. І особи, які перебувають в конфлікті з законом, – не виключення. Забезпечуючи рівний доступ до правосуддя, ми проводимо консультування, роз´яснення, адже ця категорія потребує постійної уваги. Намагаємось донести корисну для них інформацію, знайомимо із законодавчими змінами, відповідаємо на запитання, які їх турбують, – тобто проводимо правопросвітницьку і навіть виховну роботу.

Фахівець системи БПД пояснила, що безоплатна правова допомога буває двох видів: первинна (консультування, роз´яснення з правових питань) і вторинна (складання процесуальних документів, представницькі послуги, захист у суді) та хто має право на останню.

Також вона повідомила про роботу державної установи системи БПД на Херсонщині, та нагадала, що у разі будь-яких правових питань можна телефонувати на єдиний номер гарячої лінії системи БПД: 0-800-213-103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів) або звертатися безпосередньо до місцевих центрів та бюро правової допомоги.

4Серед осіб, які прийшли на реєстрацію до Суворовського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області, була і жінка з немовлям, яка має статус ВПО. Олена Іпатенко надала їй змістовні роз’яснення нещодавніх змін у законодавстві стосовно внутрішньо переміщених осіб та відповіла на запитання.

Правник пояснила, що метою просвітницьких заходів є профілактика протиправної поведінки та підвищення юридичної правосвідомості клієнтів служби пробації.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

1 серпня 2018 року на базі Бериславського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області під час реєстрації осіб, що перебувають на обліку, інтегратор Катерина Кравчук провела інформаційно-просвітницьку годину на тему: «Гендерна нерівність у сучасному світі – стереотип або реальність?».

5

Як зазначила Катерина Кравчук, метою заходу є підвищення обізнаності осіб щодо питань гендерних відносин, виховання ґендерної рівності та поваги до прав і свобод кожної статі.

В ході інформаційної години присутні визначили основні причини гендерної нерівності сьогодення, фактори, які перешкоджають жінкам досягти рівності у суспільстві, та шляхи уникнення гендерної дискримінації. Засуджені не тільки переглянули відео, але й обговорили основні моменти Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків».

Крім того, Катерина Кравчук навела багато прикладів гендерства в Україні та країнах Європи, закріпивши розповідь презентацією «Що таке гендер і з чим його їдять?».

Відео та презентація, які використані у заході, доступні за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1J8bTKM4yIrF8VSw0zQGic0QvGFmz2YGK/view

https://drive.google.com/file/d/10_KZlfaO_wQl_xXCDrZCbPS9hlV0JMxe/view

6Ще один захід, який провела інтегратор Бериславського місцевого центру, – відеолекція «Насильство в сім’ї – ганебне явище у суспільстві».

Як зазначила фахівець, насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.

Присутні переглянули відео та обговорили основні моменти нового Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» – види насильства, форми прояву жорстокого поводження у родині, а також дізнались номери телефонів та адреси організацій та установ, що надають допомогу постраждалим.

Відео, яке використано у заході, доступне за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/15D-c0gD2bizyUgZHFTTxrHGU1BORAn2h/view

7З метою посилення правових можливостей громадян начальник Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко на базі районного відділу пробації забезпечила роботу дистанційного пункту консультування.

Крім того, клієнти пробації переглянули відеоролики, які доступні за посиланнями:

https://drive.google.com/file/d/1XngylpYZzFiYnQM3K1ENeLKJ8masreKV/view

https://drive.google.com/file/d/1y1_l5fjdb7y-nTzt31Pm7JMHS4ziwxf2/view

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

8Начальник Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна спільно з керівником Скадовського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області Юрієм Брагіним провели семінар «Запобігання та протидія домашньому насильству, що змінилось?».

Фахівці повідомили про зміни в законодавстві України, поінформували про види насилля, розповіли про засоби впливу на кривдника та засоби захисту постраждалої особи.

9Чергове засідання кіноклубу DOCUDAYS.UA про права людини провела інтегратор Голопристанського місцевого центру спільно з БО «Фонд громади міста Гола Пристань «Свята Ольга».

Присутні переглянули документальний фільм «Перукарська воля», після чого обговорили історію молодого чоловіка, який провів у місцях позбавлення волі 14 років, мав проблемне дитинство, вживав наркотики і ніяк не міг адаптуватися до життя в соціумі. Заняття перукарською справою у в’язниці відкрило йому цілий новий світ.

Учасники наводили приклади із особистого життя під час перебування у в’язниці та життєвих труднощів, що виникають на волі.

Каховський місцевий центр з надання БВПД

107 серпня в.о. директора Каховського місцевого центру з надання БВПД Руслан Поляков на базі Каховського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» провів лекторій: «Безоплатна допомога – суть та її мета» та взяв участь у семінарі «Як протидіяти колекторам».

Як зазначила фахівець Каховського МРВ філії ДУ «Центр пробації» Олена Декадіна, Руслан Поляков надав цікаву, змістовну та насамперед потрібну інформацію, в доступній формі роз’яснивши порядок отримання безоплатної 11правової допомоги, алгоритм дій у випадках, коли необхідно захистити свої права, протистояти колекторам – це найпоширеніші теми звернень та інше.

Даний захід спрямований на формування розуміння, що таке безоплатна правова допомога та вчить клієнтів пробації, як діяти у випадках порушення їхніх прав, протистояти незаконним претензіям колекторів. Адже необізнаність у таких питаннях може призвести до протиправних рішень та вчинків, які, безумовно, треба попереджати.

Варто сказати, що Каховський місцевий центр уклав з Каховським міськрайонним відділом філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області Меморандум про співпрацю, і вказані заходи проводились в прамках підписаного документу.

2 серпня на базі Нижньосірогозького районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області фахівець Нижньосірогозького бюро правової допомоги Олена Садловська провела круглий стіл «Безоплатна правова допомога – допомога, гарантована державою». Під час зустрічі працівник бюро ознайомила присутніх з поняттям первинної та вторинної правової допомоги, порядком її отримання, переліком категорій осіб, які мають право на вторинну правову допомогу.

12

133 серпня з метою надання інформаційної та моральної допомоги клієнтам пробації до Іванівського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» завітали начальник Іванівського бюро правової допомоги Юрій Ведмецький та директор громадської організації «Товариство Червоного Хреста» Олена Гончарова.

З присутніми вони провели бесіду на правову тематику, в ході якої роз’яснили такі важливі питання, як порядок отримання спадщини, оформлення матеріальної допомоги, пенсії, які права має особа під час затримання працівниками поліції.

По завершенні клієнти пробації отримати від Червоного Хреста матеріальну допомогу у вигляді одягу.

14 15

Херсонський місцевий центр з надання БВПД

Фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД протягом останнього місяця забезпечили роботу мобільних пунктів консультування на базі установ уповноважених органів з питань пробації.

16 17

18Так, інтегратор Володимир Куценко організував такі пункти консультування у Корабельному та Суворівському районних відділах філії державної установи «Центр пробації», а головний спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич – у Білозерському районному відділу філії ДУ «Центр пробації».

Під час зустрічей, наші колеги відповіли на питання, які хвилюють засуджених, а саме: відновлення втрачених документів, що посвідчують особу; встановлення факту, що має юридичне значення; які права має особа під час затримання працівниками поліції тощо.

Під час кожного заходу наші працівники розповідають про загальнонаціональний проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» та його основні напрямки. А по завершенні всі присутні отримують тематичні буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та системи БПД із зазначенням контактів місцевих центрів та підпорядкованих бюро правової допомоги:

Бериславський місцевий центр з надання БВПД
(05546) 7-66-66; +38 (068)-814-38-61; +38 (050)-219-78-18
Адреса: 74300, Херсонська обл., м. Берислав, вул. Воскресенська (Рози Люксембург), 6а (вхід з вул. Леніна)

Великоолександрівське бюро правової допомоги
(05532) 2-10-27; +38 (068) 364-30-70
Адреса: 74100, Херсонська область, смт. Великоолександрівка, вул. Свободи (Леніна), 138

Високопільське бюро правової допомоги
(05535) 2-16-03; +38 (098) 394-31-86
Адреса: 74000, Херсонська область, смт. Високопілля, вул. Банкова (Леніна), 10

Нововоронцовське бюро правової допомоги
(05533) 2-12-07
Адреса: 74200, Херсонська область, смт. Нововоронцовка, вул. Суворова , 4 

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД
(05539) 2-10-91 / 2-10-96
Адреса: 75600, Херсонська обл., м. Гола Пристань, пров. Курортний, 7

Каланчацьке бюро правової допомоги
(05530) 3-15-03; +38 (050) 875-30-50; +38 (099) 331-04-23
Адреса: 75800, Херсонська область, смт. Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9

Скадовське бюро правової допомоги
(05537) 5-46-21; +38 (095) 539-53-61; +38 (095) 459-29-71
Адреса: 75700, Херсонська область, м. Скадовськ, вул. Сергіївська (Радянська), 4

Каховський місцевий центр з надання БВПД
(05536) 2-06-24 / 2-06-29
Адреса: 74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138

Великолепетиське бюро правової допомоги
(05543) 2-24-84; +38 (095) 342-78-76
Адреса: 74500, Херсонська обл., смт. В. Лепетиха, вул. Миру (Куйбишева), 15

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги
(05545) 51554; +38 (066) 484-71-29; +38 (066) 215-37-43
Адреса: 74400, Херсонська обл., смт. Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16

Генічеське бюро правової допомоги
(05534) 3-45-34; +38 (066) 578-38-26
Адреса: 75500, Херсонська обл., м. Генічеськ, вул. Центральна (Леніна), 6

Горностаївське бюро правової допомоги
(05544) 4-10-93; +38 (066) 196-70-39
Адреса: 74600, Херсонська обл., смт. Горностаївка, вул. Покровська (Леніна), 172

Іванівське бюро правової допомоги
(05531) 3-12-70; +38 (095) 823-87-67
Адреса: 75400, Херсонська обл., смт. Іванівка, вул. Молодіжна, 4

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги
(05540) 2-17-35; +38 (095) 183-86-26
Адреса: 74700, Херсонська обл., смт. Нижні Сірогози, вул. Садова, 10

Новокаховське бюро правової допомоги
(05549) 3-50-70
Адреса: 74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Французька (Паризької Комуни), 5

Новотроїцьке бюро правової допомоги
(05548) 5-24-44; +38 (095) 368-53-40
Адреса: 75300, Херсонська обл., смт. Новотроїцьке, вул. Банкова (Чапаєва), 3

Чаплинське бюро правової допомоги
(05538) 2-11-78; +38 (095) 372-68-83
Адреса: 75200, Херсонська обл., смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38

Херсонський місцевий центр з надання БВПД
(0552) 45-63-16 / 42-83-30; +38 (067) 789-72-36 / +38 (066) 772-07-70
Адреса: 73027, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Стрітенська (Р. Люксембург), 7

Білозерське бюро правової допомоги
(05547) 3-32-60; +38 (068) 364-86-28; +38 (095) 423-61-23
Адреса: 75000, Херсонська область, смт. Білозерка, вул. Свободи (К.Маркса), 108 (приміщення редакції газети «Придніпровська зірка»)

Олешківське бюро правової допомоги
(05542) 2-10-80; +38 (068) 364-86-29
Адреса: 75100, Херсонська область, м. Олешки, вул. Гвардійська, 4
(будівля райспоживспілки)