назад

Правова інформація для працівників медичної сфери

2017 03 30R129 березня 2017 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Штефанчук провела інформаційну бесіду з працівниками Міської поліклініки № 2, що у місті Чернівці.

Захід проведено з метою інформування працівників медустанови про функціонування системи безоплатної правової допомоги, яка сприяє громадянам у захисті та реалізації їх законних прав, а також ознайомлення та роз’яснення змін до законодавчих нормативно-правових актів, якими врегульовано відносини в медичній сфері.

2017 03 30R2Так, Світлана Штефанчук розповіла про ідею, що була закладена в основу створення та розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, окреслила засадничі принципи, на яких побудована ця система і відповідно до яких вона функціонує, ознайомила із організаційною структурою системи БПД регіону, завданнями та функціями центрів з надання безоплатної вторинної правоовї допомоги та бюро правової допомоги, які забезпечують правове обслуговування мешканців Чернівецької області.

Також фахівець центру розповіла про роботу Всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги, що функціонує за єдиним телефонним номером системи 0 800 213 103, окреслила порядок прийому та опрацювання вхідних дзвінків на зазначений номер тощо.

2017 03 30R3Особливу увагу Світлана Штефанчук приділила питанню щодо прийняття до розгляду та надання інформації працівниками медичних установ на запит адвоката. Зокрема, йшлося про форму адвокатського запиту та документів, що додаються до нього, строків, в межах яких законодавство зобов’язує надати відповідь на адвокатський запит, випадків, коли такі строки можуть бути продовжені, правил надання інформації про фізичну особу, поняття конфіденційної інформації та її поширення тощо.

Під час обговорення було розкрито зміст відповідних положень Законів України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», «Про інформацію», а також Основ законодавства України про охорону здоров’я, якими врегульовано вищезазначені питання. Окрім цього, було наведено конкретні приклади судової практики щодо розгляду цивільних справ про визнання незаконними дій щодо відмови у наданні інформації за адвокатським запитом та зобов’язання надати таку інформацію.

2017 03 30R4Принагідно, присутні медичні працівники поцікавилися можливістю та законодавчо визначеними способами вирішенням інших проблемних правових питань, зокрема кредитних, трудових правовідносин, питань у сфері охорони здоров’я, житлово-комунальних послуг тощо.

Важливо, що працівники поліклініки виявили бажання щодо проведення подібних заходів на базі медичної установи в подальшому. Більше того, присутні попередньо озвучили питання, які є найбільш проблемними та щодо вирішення яких їм необхідна кваліфікована правова допомога.

Контактна інформація! Звернутися до спеціалістів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0372) 55 31 38. E-mail: office.chernivtsi@legalaid.gov.ua

Отримати контактну, довідкову інформацію чи консультацію у телефонному режимі можна зателефонувавши на номер 0 800 213 103. (Дзвінки на зазначену телефонну лінію є безкоштовними та приймаються цілодобово).