назад
09.09.19

Правова освіта і виховання поваги до законів: у Херсоні тривають тематичні уроки

Учні херсонських шкіл у межах проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» продовжують узнавати про свої права під час тематичних уроків, які проводять фахівці системи БПД. 6 вересня до учнів 4 класу Херсонського навчально-виховного комплексу №15  завітала заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Відкриваючи для дітей світ їхніх прав, Олена Вікторівна пояснила, що будь-яка людина від народження має права і обов’язки, що права дитини прописані у важливих документах – Конвенції ООН про права дитини, Конституції України та ін. Формуванню правових знань і вихованню поваги до законів держави слугувала й розроблена фахівчинею презентація «Права дитини», яку можна завантажити.

Обговорюючи важливі питання, діти із задоволенням ділилися своїм баченням права на життя, любов і піклування, освіту та відпочинок, на медичну допомогу, право на інформацію, безпечне довкілля тощо.

Говорили і про право кожної дитини на безпеку. Олена Вікторівна акцентувала увагу на проблемі дитячої агресії та булінгу у школі та питанні безпеки на вулиці, зокрема спілкуванню з незнайомцями. Діти охоче відповідали на запитання, були дуже активні та зосереджені, а потім в грі на правову тематику закріпили набутті знання.

З огляду на це мова йшла і про право дітей на безоплатну правову допомогу, як захистити свої права у разі порушення та до кого звертатись за допомогою.

Варто сказати, що заняття, яке провела Олена Вікторівна, було не тільки змістовним, але й наповненим яскравими інтерактивними завданнями. Це і подорож у «Країну прав дитини», розв´язування правових кросвордів, проходження правових лабіринтів.

Наприклад, перш ніж пройти правовий лабіринт, діти з´ясували, чому у героїв такі імена – Юстимчик, Юстинка та Ямпик, а потім допомагали їм обрати правильний шлях. Розмірковуючи над завданням, діти вчилися аналізувати ситуацію, робити висновки, знаходити вихід та відрізняти права від правил поведінки. А на згадку про цікавий урок всі отримали розмальовки, буклети «Твої права – твій надійний захист» та паспорта прав дитини.