назад
16.08.18

Правова освіта представників територіальних громад – крок до ефективної правової держави

viber image15

16 серпня 2018 року у м. Карлівка сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців Карлівського, Чутівського та Машівського районів навчали посилювати правову спроможність територіальних громад.

Заходи подібного формату стали на Полтавщині вже доброю традицією та реалізуються у рамках Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки та ініціюються Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.

Кущовий семінар на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» зібрав представників   системи безоплатної правової допомоги області, Полтавської обласної ради, Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, Полтавського обласного центру зайнятості, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Департаменту охорони здоров’я   Полтавської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.viber image13

З вітальним словом до учасників семінару звернулися народний депутат України Андрій Река, очільники місцевої влади в.о. голови Карлівської районної державної адміністрації  Сергій Барилко та голова Карлівської районної ради Петро Світлик.

«Першочергове завдання, яке постає перед системою безоплатної правової допомоги – це посилення правових спроможностей територіальних громад, адже реалізуючи державну політику, представники органів місцевого самоврядування мають володіти як належними професійними якостями, так і необхідним обсягом правових знань, що дозволить їх втілювати ефективну політику у громадах, а для цього знання тонкощів законодавства є дуже важливою складовою. Тому проведення таких заходів для нас є важливим елементом у наданні територіальним громадам правових знань та розширення їх доступу до безоплатної правової допомоги», – повідомив присутнім директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Олександр Черчатий.viber image7

Під час заходу представників територіальних громад Полтавщини поінформували про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування на Полтавщині. Також присутні дізналися про особливості подачі проектів у рамках реалізації програми «Бюджет участі», що дозволяє громадам реалізувати масштабні проекти, спрямовані на розвиток територіальних громад.

Учасники семінару також дізналися про те, які гарантії мають громадяни щодо захисту своїх прав громадян, зокрема, завдяки системі безоплатної правової допомоги, як таку допомогу громадяни можуть отримати у Карлівському районі та яка діяльність проводиться фахівцями бюро правової допомоги щодо інформування жителів Карлівки про їх права, їх захист та реалізацію.viber image14

Сільські, селищні голови, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, держслужбовці Карлівського, Чутівського та Машівського районів   також дізналися про мету загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, заходи, які проводяться задля його реалізації.

Присутніх також поінформували про актуальні питання реформування медичної галузі в Україні, напрями та форми протидії рейдерству в аграрній сфері, ознайомили з діяльністю оперативного штабу щодо захисту прав аграріїв, найбільш типовими питаннями, з якими звертаються представники аграрного бізнесу та як вони вирішуються в правовому полі.viber image31608

Важливою інформацією для представників територіальних громад стали виступи учасників, що стосувалися діяльності органів влади та місцевого самоврядування по запобіганню безробіттю в сільській місцевості, які особливості її проведення та шляхи подолання цього явища у суспільстві та інформація щодо основних аспектів пенсійної реформи, її суті та механізмів реалізації в сучасному суспільстві.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.