назад

Правова просвіта молоді Сумщини, як перешкода корупції

OkM 2016 11 15 seminar 115  листопада у Охтирській районній державній адміністрації (РДА) проходів семінар, організатором якого стали МО МГО «Міжнародний комітет сприяння боротьбі з корупцією та тіньовою економікою» у Сумській області спільно з  Охтирським місцевим центром з надання БВПД.

На захід запрошені були керівник апарату Охтирської РДА Володимир ГУЦЬ  та працівники підрозділів районної ради та державної адміністрації, також сільські голови.

 

Семінар проводився з метою донесення інформації щодо корупції, її негативні сторони та вплив на свідомість людини.

Розпочав виступ голова Осередку  Міжнародної громадської організації «Міжнародний комітет сприяння боротьбі з корупцією та тіньовою економікою» у Сумській області Дмитро МАЛЬЦЕВ. На його думку, основна мета діяльності організації полягає у сприянні правоохоронним органам та органам державної влади України у сфері боротьби з корупцією та тіньовою економікою, а також захист  законних, соціальних, економічних та інших інтересів громадян.

OkM 2016 11 15 seminar 2Із доповіддю  на тему: «Підвищення правосвідомості громадян – один з шляхів боротьби з корупцією» та презентацією виступала директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара КОЗИР. Вона наголосила у своїй промові: «Щоб дієво протидіяти корупції, треба знати і розуміти, що це за явище, як і чому воно з’явилося в Україні, і які інструменти має громадянське суспільство, аби викривати і боротися з корупцією. Підвищення рівня правової освіти та правосвідомості громадян є основним шляхом для подолання корупції на побутовому рівні. Адже для того щоб захищати свої права про них потрібно знати. І кожна людина повинна розуміти шляхи можливого захисту своїх прав».

Розвиваючи тему правопросвітництва Тамара КОЗИР наголосила також про функції системи безоплатної правової допомоги, визначила 14 категорій громадян, які мають право на вторинну правову допомогу (адвоката за рахунок держави). Вона розповіла  про електронні сервіси Мін’юсту, доступ до яких може забезпечити Охтирський МЦ. Донесла до відома присутніх інформацію щодо роботи центру як «фронт-офіс» з питання прийняття або видачі документів для реєстрації новоутвореної громадської організації, внесення змін до установчих документів уже існуючої, або ж припинення діяльності організації.

 

OkM 2016 11 15 seminar 3Під час семінару  було активне обговорення психологічних аспектів антикорупційного виховання, практичних аспектів застосування антикорупційного законодавства. Навіть продемонстровали фільм, створений працівниками громадської організації. Із метою закріплення прослуханого матеріалу, проведено анонімне анкетування щодо знання Закону України «Про запобігання корупції».