назад
20.11.18

Правове інформування населення щодо змін у житлово-комунальному законодавстві

Чc19 листопада 2018 року з метою надання правових консультацій сільському населенню директором Черкаського МЦ з надання БВПД Станіславом Скіцем спільно з фахівцями Головного територіального управління юстиції в Черкаській області здійснено черговий виїзд мобільного консультативного пункту до села Червона Слобода Черкаського району.

Громадянам надано роз’яснення щодо питання оплати за газ, переліку прав власників земельних ділянок, а також розподілу меж земельної ділянки із сусідами. 

Обговорено правові аспекти отримання субсидії, зокрема поінформовано, що відповідно до законодавства України, право на отримання державної субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.

“Постановою Кабінету Міністрів № 319 від 27.04.2016 внесено зміни до порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Одним з нововведень уряду є пропозиція тимчасової відміни пільг на квартиру. Таким чином, на період отримання субсидії громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, вони нараховуватися не будуть. Проте, розрахунок субсидії буде проводитися з урахуванням пільг на сплату послуг і обсяг обов’язкового платежу за послуги ЖКГ буде залежати виключно від доходів сім’ї” – відмітив Станіслав Скіць.

Житлово-комунальна субсидія оформляється на одного з зареєстрованих членів домогосподарства (сім’ї), на ім’я якого відкрито особові рахунки на оплату комунальних послуг. Решта членів домогосподарства для призначення субсидії повинні підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних. Квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди, також мають право на надання субсидії.

Цього ж дня фахівцями Черкаського місцевого центру з надання БВПД здійснено прийом громадян на базі Черкаського міського центру зайнятості.

Присутнім роз’яснено питання щодо умов забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб.

Наголошено, що закон розширює перелік категорій осіб, які користуються правом взяття на соціальний квартирний облік. Таке право зокрема надається особам з числа внутрішньо переміщених осіб, які не мають житла для проживання на підконтрольній українській владі території.

Поінформовано, що правом взяття на соціальний квартирний облік користуються громадяни України:

а) для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;

  б) середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну людину в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в даному населеному пункті та прожиткового мінімуму;

  в) внутрішньо переміщені особи, які не мають житла на контрольованій території або житло яких зруйновано, стало непридатним для проживання в результаті військових дій.
            При визначенні середньомісячного сукупного доходу не враховується вартість майнових прав або прав власності внутрішньо переміщеної особи і членів її сім’ї на нерухоме майно, розміщене на тимчасово окупованій території, в населених пунктах на лінії зіткнення або на неконтрольованій території, а також зруйноване або непридатне для проживання майно.

Встановлено, що правом постановки на соціальний квартирний облік також користуються мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.