назад

Правове інформування у рамках Всеукраїнського тижня права продовжується під час «Юридичного ранку»

jur ranok

Всеукраїнський тиждень права триває і продовжується робота фахівців системи БВПД Полтавської області щодо інформування населення про систему безоплатної правової допомоги її можливості щодо захисту своїх прав, роз’яснення норм чинного законодавства та інформування про новації у роботі. Так, 4 грудня фахівці  Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Ігор Клименко та Юлія Козаченко під час чергових акцій правового інформування розповіли глядачам телеканалу «Лтава» про залучення адвокатів до роботи у системі БПД, її особливості, оголошення нового конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД, яким чином буде проводитися конкурсний відбір, можливості професійного розвитку та як здійснюється оплата праці адвокатів.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко нагадав телеглядачам хто є суб’єктом надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні, який механізм наданнябезоплатної вторинної правової допомогиадвокатами, які співпрацюють з центрами з надання БВПД на Полтавщині.

«Для участі у конкурсі адвокатам необхідно зареєструватися на веб-сторінці http://contest.legalaid.gov.ua з 18 листопада до 17 грудня 2017 року включно, де заповнити онлайн анкету та біографічну довідку; зазначити адресу електронної пошти для отримання інформації у зв’язку з конкурсом та регіон, у якому адвокат проходитиме індивідуальну співбесіду з конкурсною комісією; завантажити підписані адвокатом скановані копії заяви, усіх заповнених сторінок паспорта, свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю та мотиваційного листа», – повідомив Ігор Клименко.viber imageranok

         За словами заступника директора за фактом реєстрації адвокат отримає повідомлення від Координаційного центру з надання правової допомоги про прийняття заявки на опрацювання. Після перевірки наявності надісланих копій документів, адвоката буде поінформовано про їх відповідність чи невідповідність встановленим вимогам за вказаною адвокатом адресою електронної пошти.  Далі, впродовж 19-25 грудня 2017 року включно, пройти дистанційний курс «Вступ до системи надання БПД», ознайомившись з його матеріалами та склавши перевірочні тестові завдання, що оцінюються автоматично.  З 27 по 29 грудня 2017 року включно конкурсні комісії розглядатимуть подані адвокатами документи та впродовж 9-12 січня 2018 року адвокати мають пройти індивідуальні співбесіди з конкурсною комісією, під час якої адвокати оцінюватимуться за критеріями мотивації до надання БПД, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння представити приклади надання правової допомоги. Адвокати, які пройдуть конкурс, буде включено до Реєстру адвокатів, які надають БВПД.

 Як повідомив  Ігор Клименко, з адвокатами, що включені до Реєстру адвокатів, які надають БВПД, РЦ та МЦ можуть укладати контракти з адвокатами, які надають БВПД на постійній основі, та договори з адвокатами, які надають БВПД на тимчасовій основі. Адвокати, що уклали контракти з РЦ включаються щомісяця до графіку чергування, який є відкритим і розміщується на веб-сайті РЦ.

Важливим моментом, який хвилює адвокатів є порядок оплати їх праці. Про те, який порядок оплати праці дізналися глядачі з виступу заступника директора.  

         «Розмір оплати за годину роботи адвоката за надання правової допомоги становить 2,5 відсотка, а з 1 січня 2018 р. – 5 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом акта надання БВПД з відповідними додатками до відповідного центру», – поінформував Ігор Клименко.

Також він розповів про те, що виплата адвокатам винагороди за надану ними правову допомогу і відшкодування витрат, пов’язаних з наданням такої допомоги, здійснюються один раз на місяць не пізніше останнього робочого дня цього місяця на підставі доручення для надання БВПД та акта надання БВПД з відповідними додатками, складеного за формою, затвердженою Мін’юстом.Адвокат подає складений ним акт до відповідного центру з надання БВПД у строки, визначені у контракті (договорі).

«Для забезпечення якісного інформування адвокатів Полтавської області про конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД, Регіональний центр запрошує адвокатів на зустрічі, які присвячені оголошенню конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД», – підсумував заступник директора Регіонального центру.

Про проведення акції «16 днів проти насильства» та участь фахівців системі БПД області у цій роботі розповіла заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Козаченко.

«З 25 листопада світова спільнота долучається до кампанії «16 днів активних дій проти насильства по відношенню до жінок», яка триває до 10 грудня.  Її основними завданнями є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;  проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства», – зазначила вона.

Глядачі «Юридичного ранку» дізналися про те, що таке насильство у сім’ї, яким воно буває. Фахівчиня Регіонального центру також охарактеризувала окремо  кожен вид сімейного насильства, фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.

«Під фізичним насильством слід розуміти штовхання, ляпаси, стусани і удари; шпурляння предметів; погроза зброєю або поранення; перешкода при спробі вийти з будинку; перешкоджання при спробі звернутися за медичною допомогою тощо. Фізичне насильство вважається одним із найтяжчих видів насильства в сім’ї, дії кривдника посягають безпосередньо на життя і здоров’я, недоторканість та безпеку особи», – повідомила заступниця начальника відділу.

Юлія Козаченко окремо охарактеризувала окремі норми кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, що стосуються саме сімейного насильства.

Також поінформувала куди слід звертатися за допомогою жертвам сімейного насильства та зазначила контактні телефони, куди можуть звернутися особи, які зазнають насильства у сім’ї.

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Національна дитяча “гаряча лінія”: 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово). Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.