назад
14.12.18

Правове консультування працівників військового комісаріату

Чорнобаївське БПД  РВК2jpg12 грудня 2018 року в рамках Всеукраїнського тижня права керівником Чорнобаївського бюро правової допомоги Інною Копійкою проведено інформаційну зустріч із керівним складом Чорнобаївського районного військового комісаріату з метою роз’яснення питання, з яким найчастіше звертаються військовослужбовці, а саме щодо одержання грошової компенсації за неотримане речове майно.

Учасникам зустрічі повідомлено, що статтею 9-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено право військовослужбовців на одержання грошової компенсації за належне речове майно. Названа стаття надає право на отримання грошової компенсації за неодержане речове майно виключно військовослужбовцям, які безпосередньо проходять військову службу, і не поширюється на військовослужбовців, звільнених з військової служби.

Роз’яснено, що із введенням в дію Порядку виплати військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації і Управління державної охорони грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 року № 178, унормовано отримання грошової компенсації вартості за неотримане речове майно у разі звільнення військовослужбовців з військової служби.

Разом з тим, частиною першою статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тобто, право на отримання грошової компенсації вартості за неотримане речове майно набули військовослужбовці, які звільняються з військової служби після набрання чинності вищезазначеної постанови.

Усіх присутніх військовослужбовців поінформовано про проект «Я маю право»  та надано тематичні буклети, які стосуються захисту прав даної категорії громадян.