назад
02.11.18

Правове консультування щодо зміни прізвища чи імені за власним бажанням

бібліотека1 листопада 2018 року фахівцями Чигиринського бюро правової допомоги спільно зі спеціалістами Чигиринського РВ ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області в рамках реалізації загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» проведено правопросвітницький захід на тему «Зміна прізвища або імені за власним бажанням» для відвідувачів районної бібліотеки. Присутніх поінформовано, що кожен громадянин України може реалізувати право на зміну прізвища, імені, по батькові. 

Роз’яснено, що для зміни імені або прізвища, необхідно звернутися до відділу ДРАЦС за місцем проживання. Було зазначено перелік документів, які потрібно додати до заяви. Щоб змінити ім’я або прізвище дитини, необхідно подати заяву в відділ ДРАЦС за місцем проживання дитини. Якщо дитині вже виповнилося 14 років, вона самостійно подає заяву, якщо ні – заяву подають батьки.

Увагу акцентовано на особливостях зміни прізвища, імені, по батькові у разі усиновлення. Якщо усиновителі не записані батьками дитини, зміна прізвища, імені та по батькові дитини здійснюється за бажанням. Якщо ж усиновителі записані батьками, то зміна неминуча, інакше розбіжність прізвищ дитини і усиновителя розкриє таємницю усиновлення.

Додатково учасникам заходу надано безоплатну юридичну консультацію з актуальних правових питань головним спеціалістом Чигиринського бюро правової допомоги та інформаційні буклети щодо отримання безоплатної правової допомоги.