назад
05.11.18

Правове консультування ВПО щодо отримання документів українського зразка

2 131 жовтня 2018 року фахівцями Смілянського місцевого центру з надання БВПД спільно з начальником Корсунь-Шевченківського бюро правової допомоги Олегом Кривошиєм та представником Вінницької правозахисної групи адвокатом Валентиною Ткач на базі Корсунь-Шевченківського районного управлінні соціального захисту населення проведено правове консультування внутрішньо переміщених осіб.

Учасників зустрічі поінформовано щодо правових шляхів вирішення однієї з найбільш поширених та актуальних проблем жителів непідконтрольної Україні території Донецької та Луганської областей – отримання свідоцтв про народження або смерть українського зразка.

Присутнім розʼяснено, що Закон України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях», відомий також як закон про реінтеграцію Донбасу передбачає визнання законними документів, що видані «де-факто» владою на окупованих територіях та підтверджують факт народження або смерті осіб на непідконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей. Однак на практиці органи реєстрації актів цивільного стану (РАЦСи) продовжують відмовляти у реєстрації цих фактів. Тому судова процедура встановлення фактів народження та смерті залишається єдиним засобом для отримання відповідних свідоцтв. Для цього потрібно:

1) звернутися до будь-якого зручного органу РАЦСу на підконтрольній уряду України території з документами, що підтверджують факт народження або смерті, щоб отримати письмову відмову;

2) завантажити бланк заяви про встановлення факту народження або смерті та заповнити його;

3) у разі укладання шлюбу на непідконтрольній уряду України території або проживання пари в цивільному шлюбі, такі особи не вважаються родичами та не можуть звертатися до суду. У цьому випадку спочатку необхідно встановити факт родинного звʼязку в судовому порядку;

4) заяву про встановлення факту народження можна подавати до будь-якого суду за межами непідконтрольної території. Проте заява про встановлення факту смерті подається або до суду за місцем паспортної реєстрації, або до суду за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи;

5) до суду необхідно подати максимальну кількість документів, що підтверджують факт народження або смерті;

6) справи про встановлення таких фактів розглядаються судами достатньо швидко, причому заявник має змогу або брати участь у судовому засіданні (про час і дату якого його повідомить співробітник суду) або подати заяву про розгляд справи без його участі. Після отримання рішення суду необхідно знову звернутися до РАЦСу та одержати свідоцтво українського зразка.

Увагу внутрішньо переміщених осіб акцентовано на тому, що в разі дотримання цих правил вони зможуть самостійно зареєструвати факти народження/смерті, що виникли на непідконтрольній уряду України території. Однак в разі потреби за юридичною допомогою можна звернутися до Корсунь-Шевченківського бюро правової допомоги за адресою: м. Корсунь-Шевченківський, вул. Героїв Майдану 9, тел. (04735) 2-04-03 та єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів, цілодобово).