назад

Літні канікули – це час розваг та веселощів, але хто сказав, що відпочинок не може бути ще й корисним. Саме таке поєднання пропонують юристи системи безоплатної правової допомоги дітям та молоді під час правопросвітницьких заходів в регіонах. Серед локацій для заходів – пришкільні табори, бібліотеки, центри дозвілля тощо.

Чим раніше ми розпочнемо правову освіту дітей, тим більше шансів, що з них виростуть правосвідомі громадяни, які не тільки знатимуть, як захистити свої права, але й не порушуватимуть прав інших. Звісно, для малечі готуємо спеціальну програму, яка побудована в ігровій формі та спрямована на ознайомлення дітей з їхніми правами та обов’язками.

До прикладу, на Харківщині юристи Лозівського бюро правової допомоги з дітьми вивчали права на прикладі мультфільму з серії «Справедливці». А ось для малечі з смт Тарутине, що на Одещині, юристи Тарутинського бюро правової допомоги організували подорож «Казковою країною прав».

Для більш дорослої аудиторії дітей інша програма – це можуть бути тренінги, квести чи вікторини. І теми вже більш серйозні, наприклад, з підлітками можна не лише поговорити на тему булінгу, обговоривши його види та ознаки, але й спільно виробити поради одноліткам та визначити алгоритм дій у таких випадках.

Так, днями для школярів в Сумах організували кінопоказ в рамках роботи кіноклубу Docudays UA «SumyDocuClub», що працює при ГО «Соціальна Організація Студентів». Цього разу учасники переглянули стрічку «Пранкнули». Фільм описує небезпечну для життя форму кібернасильства «свотінг», з якою можна зіштовхнутися граючи в онлайн-ігри. На прикладі подій стрічки підлітки спільно з фахівчинею Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яною Кравець обговорили питання прав людини, питання поваги людської гідності, булінгу, тролінгу, хейтингу, кіберсталкінгу, секстингу, а також відповідальності за вчинення даних дій.

Не відстають від дітей у вивченні прав та шляхів їхнього захисту і студенти. Але на відміну від малечі, студенти вже вчаться відстоювати права інших, стажуючись та проходячи практику в центрах з надання БВПД.

Так, за лаштунки Кропивницького місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги зазирнули студенти-правники Льотної академії НАУ. Спілкуючись з молоддю, начальник відділу правової допомоги місцевого центру Олександр Насулич звернув увагу на приклади розв’язання правових питань, з якими звертаються клієнти до системи.

Не лише про права, а й про відповідальність

Оскільки діти мають не лише права, а й можуть нести відповідальність за правопорушення юристи пояснюють, що є правопорушенням і яка відповідальність може за них наставати.

Так, юрист Тернопільського бюро правової допомоги Юрій Йосифів на базі місцевої дитячої бібліотеки провів урок для підлітків. Під час заходу діти дізналися яка відповідальність може настати для неповнолітніх за порушення правил поведінки в суспільстві. А ось завідувачка Полтавського бюро правової допомоги № 3 Ірина Коряк, спілкуючись зі студентами Полтавського фахового коледжу нафти і газу, акцентувала на правах неповнолітніх під час затримання та арешту.

Маєте юридичне питання? Звертайтеся до системи БПД:

Телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з Telegram https://t.me/+380677213103

Юристи працюють на лінії з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 18:00 за Київським часом.

Тут зібрані усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua