назад
16.03.18

Правове навчання студентів: алгоритм самостійного захисту своїх прав у випадку домашнього насильства

01У рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 16 березня 2018 року, начальник відділу правової інформації та консультацій Юлія Гула та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Катерина Полоз Кропивницького місцевого центру з надання БВПД провели правопросвітницький семінар для студентів Центральноукраїнського національного технічного університету.
Катерина Полоз розповіла присутнім про основні функції центрів системи безоплатної правової допомоги та пояснила, чим відрізняється первинна правова допомога від вторинної; а також наголосила про успішні приклади системи у забезпеченні захисту і представництва інтересів в судах та наданні правової інформації та консультацій.
 Про алгоритм самостійного захисту своїх прав у випадку домашнього насильства, а також про правопросвітницький проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» повідомила Юлія Гула.
 
02
 
Фахівчиня розповіла, що 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».
Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особою, яка постраждала від домашнього насильства є будь-яка особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі.
Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
Під час семінару були розповсюджені інформаційні матеріали про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та про безоплатну правову допомогу.
До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095) 87-662-33, (0522) 32-08-24.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.