назад
07.12.18

Правове забезпечення суб’єктів пробації

SuR 181207 03Особи, які засуджені і відбувають покарання, не пов’язане з позбавлення волі, доволі часто стикаються з низкою юридичних питань і потребують допомоги. І, зважаючи на їхні минулі правопорушенння, мають низьку правову грамотність. У зв’язку з цим фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини разом з працівниками Державної установи «Центр пробації» в Сумській області на основі підписаного Меморандуму про співпрацю проводять спільні правовпросвітницькі заходи для даної категорії громадян.

Так, 5 грудня у Сумах відбулося засідання «круглого столу» за участі представників Регіонального центру Валентини Волобуєвої, Олени Омельченко, а також фахівців Ковпаківського, Зарічного, Краснопільського, Сумського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області та представника Соціальної служби для дітей, сімї та молоді.

SuR 181207 01Учасники засідання обговорили спільний план заходів, спрямованих на правове інформування суб’єктів пробації, можливість отримання безоплатних юридичних консультацій шляхом скайп-зв’язку (відповідно до затвердженого графіку). Також досягнуто домовленості про розміщення інформаційних матеріалів системи безоплатної правової допомоги в інформаційних куточках Центру пробації, які будуть знаходитися у вільному доступі для відвідувачів.

SuR 181207 02Після «круглого столу» заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва провела правопросвітницьку бесіду з громадянами, які перебувають на обліку в Центрі пробації. SuR 181207 07Зокрема, фахівчиня ознайомила присутніх із структурою системи безоплатної правової допомоги в Україні і безпосередньо на Сумщині. Зорієнтувала, хто може скористатися первинною правовою допомогою, де знаходяться центри та бюро, а також як в телефонному режимі безоплатно отримати консультацію юриста. Також обговорено й питання надання вторинної правової допомоги й наголошено, що понад 80 адвокатів наразі співпрацюють із системою БВПД Сумщини і надають кваліфіковану допомогу громадянам за рахунок держави.

SuR 181207 04По завершенню спілкування громадяни проявили зацікавленість і вже в індивідуальному порядку консультувалися з юристом.

20181206 110939Слід зазначити, що правопросвітницька робота з даною категорією осіб проводиться фахівцями системи БПД в різних районах області. Так, юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД систематично інформують громадян щодо актуальних правових питань. Зокрема, одна із нещодавніх зустрічей стосувалася фінансової та правової грамотності умовно засуджених. Обрати таку тематику спонукали ризики повторного вчинення кримінального правопорушення щодо осіб, які перебувають на обліку, а саме: фактором ризику порушення межі закону є матеріальне становище суб’єктів пробації. Під час заходу присутні цікавилися запитаннями: «Де звертатися за допомогою, якщо не маєш змоги вчасно закрити позику?», «Як раціонально використовувати кошти?» та інші.

Крім того, 3 грудня правник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов, у межах тижня права, для засуджених без позбавлення волі провів інформаційну годину «Реалізація та захист прав людини в Україні». Учасникам окреслено їхні конституційні права, зокрема щодо можливості кожного будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. «Вам гарантується право звернутись із конституційною скаргою до Конституційного Суду України з підстав, установлених цією Конституцією, та у порядку, визначеному законом», – розповів Сергій Іванов.

OkM 181203 02Він повідомив, що Міжнародний пакт про громадянські та політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права, як це випливає вже з самих їхніх назв, запровадили класифікацію, яка широко використовується у міжнародній практиці. Згідно з цією класифікацією виділяються права людини:
– громадянські, відомі у вітчизняній літературі як особисті (їх не слід ототожнювати з правами лише громадянина і певної держави – це, наприклад, право на життя, на свободу, особисту недоторканність, на свободу від посягань на честь, репутацію, право на сповідування релігії);
– політичні (свобода слова, право на участь у політичному житті, право на створення асоціацій, право на участь в управлінні державою, суспільством);

– соціально-економічні (наприклад, право на працю, на справедливі і сприятливі умови праці, право на власність, право на соціальне страхування, право на створення профспілок);

– культурні (право на користування надбаннями культури, свобода наукових досліджень).

Дякуємо партнерам за двосторонню взаємодію щодо підвищення правової грамотності громадян: фахівцям відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області та його структурних підрозділів.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.