назад
05.12.16

Правові алгоритми вирішення питань, пов´язаних із забезпеченням прав учасників АТО та членів їх сімей

1Саме цьому був присвячений тренінг для фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги, який пройшов 27 листопада у конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.

Організаторами заходу виступили ГС «Мережа правового простору», ГО «ІРС «Правовий простір», Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області – в рамках проекту «Посилення правових можливостей учасників АТО» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

2

Давно відомо, що ефективність будь-якого тренінгу залежить від особистості тренера. У даному випадку працівникам системи БПД пощастило, тому що їх навчала хоча і молода, але досить досвідчена та високопрофесійна людина, яка має 10-річний досвід у розробці та проведенні тренінгів правової тематики. Це Марія Цип´ящук – координаторка та юристка громадської приймальні Української Ґельсінської спілки з прав людини в м. Рівне, викладач Інституту права ім. І. Малиновського Національного університету «Острозька академія», керівник юридичної клініки «Pro bono» НУОА.

3

Програма занять мала практично-ознайомчий характер, розкриваючи  алгоритм дій щодо низки типових питань, які виникають в учасників АТО та членів їх сімей.

Варто зазначити, що тема семінару виявилася дуже актуальною для присутніх, адже учасники АТО та учасники бойових дій є суб´єктами системи БПД. Питання грошового забезпечення військовослужбовців є чи не найактуальнішим. Присутні дізналися, що грошове забезпечення військовослужбовців має чотири види:

  • основне (виплати за звання, посадовий оклад, щомісячні додаткові виплати: щомісячна додаткова винагорода за вислугу років, за роботу з особовим складом, за виконання особливо важливих завдань, за роботу з таємними документами);
  • додаткові одноразові виплати (за стрибки з парашутом, за бойове чергування, за розмінування, морське грошове забезпечення).
  • допомога (на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань, при звільненні з військової служби);
  • грошові винагороди (за успішне виконання бойових завдань, за безпосередню участь у бойових діях, за знищення або захоплення техніки).  

Але, як наголосила Марія Цип´ящук, ці всі виплати можна отримати, якщо командир добре виконує свою роботу і належним чином веде документацію, здійснючи відповідні записи.

Тема статусів, пов´язаних із участю в АТО (бойових діях), потребувала ще більшої уваги, адже майже кожен із присутніх стикався на практиці з проблемою, коли учаснику АТО (особливо першої хвилі) приходилося доводити, що він є і учасником бойових дій. Отже, за словами тренера, для підтвердження участі в АТО та отримання статусу учасника бойових дій (УБД) обов´язково потрібні довідка про участь в АТО та два витяги наказу (секторально на вхід і вихід).

Під час тренінгу говорили і про соціальні гарантії учасникам АТО/УБД, які бувають державними та локальними. Державні гарантії регулюються Постановою КМУ від 16.04.1994р. «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни». А от із забезпеченням локальних гарантій не завжди все гладко, тому учасники АТО/УБД мають уточнювати в місцевих радах, адміністраціях, спілках учасників та ветеранів війни, держслужбах у справах учасників АТО, чи є кошти в місцевих бюджетах, і тут успіх залежить від самого учасника АТО/УБД. Якщо він не буде відстоювати свої права, не буде сам себе захищати – ніяких гарантій локального значення не отримає.

Крім теоретичних знань, Марія Цип´ящук вчила правників системи БПД правильно оскаржувати протиправні дії та бездіяльність посадовців. Для цього вона рекомендувала скористатися Букварем скаржника та запропонувала попрацювати в малих групах, кожній з яких треба було скласти рапорт, інформаційний запит, скаргу або звернення. 

4 5

Підсумовуючи, тренер дала корисні поради: кожне звернення треба подавати тільки письмово, з можливістю підтвердження його подання або відправлення; наводити тільки факти, а не емоції, і тільки в хронологічній послідовності.

6

Отже, головними проблемами у сфері соцзахисту учасників АТО та членів їх сімей залишається якість відповідних гарантій та їх доступність. Сумно, але майже кожного дня працівники системи БПД стикаються з тим, що особи, які розраховували на захист держави, залишаються без ефективної можливості реалізувати свої права. Саме тому даний тренінг є корисним для фахівців, які кожного дня намагаються надати правову допомогу захисникам Вітчизни та членам їх сімей.

7