назад

99549845694Правова відповідальність за вчинення правопорушень та злочинів залишається актуальною темою для школярів. Завдання батьків та педагогів проінформувати дітей не лише про їх права, але і сформувати почуття відповідальності за власні вчинки. Так,    нещодавно керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк взяв участь у семінарі на тему: «Превентивне виховання»  для викладачів Заліщицького обласного багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру.

В перекладі з англійської мови «prevent»  означає –  попередити запобігати, перешкодити. Протиправна поведінка школярів несе за собою більш серйозні наслідки. Часто діти під впливом дорослих, друзів стають на хибний шлях, через що несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за свої дії. Тому важливо дітям розповідати не лише про їх права, але й обов’язки. Правові аспекти превентивного виховання полягають в охороні й захисті прав особистості, формуванні правової культури молоді, попередження вчинення правопорушень.

Адміністративна відповідальність неповнолітніх за вчинення правопорушень передбачена з 16 років. Адміністративне покарання має на меті попередити вчинення більш тяжкого порушення і характерна для адміністративно-попереджувальних заходів.

Кримінальна відповідальність наступає з 16 річного віку, а у окремих випадках, визначених ст. 22 Кримінального кодексу України – з 14 років.

Очільник бюро правової допомоги зосередив увагу присутніх на нормах Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які визначають, що діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають право на усі види правових послуг, передбачених законом.

Більш детальніше з суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу можна ознайомитися в ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Арсен  Нагуляк зазначив, що в рамках Всеукраїнського тижня права, який розпочнеться 10 грудня цього року, працівники Заліщицького бюро правової допомоги планують провести правопросвітницькі заходи для дітей у навчальних закладах Заліщицького району та запросив педагогів долучитися до спільних заходів.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).