назад
04.05.18

Правові аспекти розподілу спільного майна подружжя

bpd miniПитання розподілу спільного майна подружжя при розлученні часто виникають як на виїзних консультуваннях так і при безпосередньому зверненні клієнтів до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Отож, фахівці Другого київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги підготували інформацію про методи врегулювання цього питання, зокрема, і для осіб, які перебувають у незареєстрованому шлюбі.

Отож, слід зазначити, що розподіл спільного майна можливий у добровільному або судовому порядку.

Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилось щодо поділу майна. Умови такого поділу можуть бути передбачені в спеціальному договорі про поділ майна або визначатися у шлюбному договорі. Договір про поділ майна подружжя має бути нотаріально засвідчений. Відповідно до положень Цивільного кодексу України, якщо за договором підлягає поділу нерухоме майно, то необхідна також державна реєстрація договору.

Якщо між подружжям виникає спір щодо поділу майна, тоді справа передається на розгляд суду. Загалом, поділу підлягають речі, кредиторські вимоги за договорами (наприклад, за договором купівлі-продажу) та боргові зобов’язання подружжя.

При поділі майна розміри часток подружжя, відповідно до положень Сімейного кодексу України, є рівними. Це правило застосовується і у випадках, якщо один з подружжя з поважних причин (навчання, ведення господарства, догляд за дітьми) не мав самостійного заробітку.

За умови, якщо один з подружжя не дбав про матеріальне становище сім’ї, приховав або знищив спільне майно, а також у випадку, якщо на утриманні одного з подружжя перебувають неповнолітні, малолітні діти суд може відійти від засад рівності часток подружжя. В цьому випадку одному з подружжя може бути призначено більшу частку ніж іншому.

Поділ спільного майна подружжя може відбуватися як до так і після розірвання шлюбу. Позовна давність до таких вимог не застосовується, якщо шлюб не розірвано. До поділу майна після розірвання шлюбу – застосовується позовна давність у три роки.

Всі ці положення можуть бути застосовані і в тому випадку, якщо чоловік та жінка перебувають у незареєстрованому шлюбі.

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).