назад
12.11.18

Правові аспекти виборчого процесу

91AEF2E5C14E19A17EFABA3E7F750AB0AE675F9D2FAB7B1865pimgpsh fullsize distr9 листопада 2018 року в приміщенні Чигиринської районної державної адміністрації начальником Чигиринського бюро правової допомоги Іриною Поліщук проведено лекцію для членів Чигиринської районної виборчої комісії та представників місцевих політичних осередків щодо особливостей Закону України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 року.

Присутнім висвітлено питання дотримання виборчого законодавства та роз’яснено процедуру оскарження незаконних дій учасниками виборчого процесу, зокрема наголошено на статті 94 Закону України «Про місцеві вибори». Відповідно до неї, кандидат, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник в територіальній виборчій комісії або уповноважена особа, офіційний спостерігач, виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою. Від імені кандидата скарга може бути подана також його довіреною особою. Суб’єкт виборчого процесу може звернутися до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Увагу акцентовано на тлумаченні особливостей проведення місцевих виборів до об’єднаних територіальних громад, зокрема наголошено на відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Учасникам заходу вручено інформаційні буклети щодо отримання безоплатної правової допомоги та поінформовано про можливість цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги за єдиним телефонним номером 0-800-213-103.