назад

46469240 1779428208834937 8408724449993424896 nУ сучасному суспільстві жінка вже не сприймається, як виконавець репродуктивної функції, чи то як домогосподарка.  Жінка – це особистість, яка обирає роботу до душі, отримає гідну освіту, будує кар’єру, робить бізнес. Професійна реалізація і можливість гідно заробляти для багатьох жінок має велике значення. Водночас, жінки не хочуть робити вибір між роботою і сім’єю, хочуть мати і сім’ю, і дітей, і гідну роботу. Як же це можна гармонійно поєднати?

Для жінок, які вже народили чи тільки планують стати мамою, держава намагається створити такі умови, щоб вони могла успішно поєднувати роботу із нормальним вихованням дитини. Саме тому, законодавством України передбачено цілий комплекс правових норм, які покликані гарантувати жінці таку можливість. Стаття 24 Конституції України забезпечує рівність прав жінки і чоловіка створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством.

Так, для вагітних жінок та жінок, які мають дітей у віці до трьох років законодавством передбачені декілька видів відпусток та визначено порядок їх надання, а саме:

1) Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам надається тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів. Тривалість даної відпустки   сумарно  становить 126 календарних днів. У  разі надання жінкам відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році.

2) Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального стажу та стажу, який враховується при обчисленні пенсії.

За бажанням жінки у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Жінкам, які мають дітей віком до півтора року та працюють, крім загальної обідньої перерви, надаються додаткові перерви для годування дитини, як мінімум, кожні 3 години по 30 хв. Якщо грудних дітей двоє і більше, то тривалість перерви встановлюється не менше години. Перерви для годування дитини включаються у робочий час і оплачується за середнім заробітком.

Окрім відпусток законодавчо закріплені інші права і гарантії, які передбачені для вагітних жінок та жінок – матерів, а саме:

–  відповідно до ч.1,2 ст. 184 Кодексу законів про працю України забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини інваліда. При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов’язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку;

– до ч.3 ст. 184 Кодексу законів про працю України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років , одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

– відповідно до ст. 176 Кодексу законів про працю України не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди.

– відповідно до ст. 182-1 Кодексу законів про працю України жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Перелік даних прав і гарантій  не є вичерпним, але він свідчить про те, що законодавство на боці жінок-матерів, які хочуть бути успішними в роботі та щасливими в особистому житті.

Відповідь на це та інші питання надала фахівець Лановецького бюро правової допомоги спільно з фахівцем Лановецької районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості під час засідання жіночого клубу, яке відбулося у приміщенні Лановецької районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Шевченка, 59А, м. Кременець, контактний телефон: (03546) 2 52 33.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом – Алейхема, 19, тел. (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Івана Франка, 34 а, тел. (03558) 2-24-45.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).