назад
07.09.18

Правові консультації для телеглядачів

SuR 180907 01З метою покращення правової обізнаності громадян юристи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області систематично надають юридичні консультації та роз’яснення з актуальних правових питань в різних засобах масової інформації. Так, завдяки постійно діючій рубриці «Правовий лікбез», що на телеканалі «ATV», жителі Сумщини можуть як отримати відповіді на низку важливих питань, так і дізнатися про зміни в законодавстві та контакти, за якими вони можуть звернутися задля отримання безоплатної правової допомоги.

У черговому випуску передачі юрист Регіонального центру Олексій Рибалка ознайомив телеглядачів із порядком надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти.

Правник зазначив, що однією з перешкод, яка постає перед людьми, які бажають отримати вищу освіту, є висока вартість навчання. Однак, починаючи з 2003 року в Україні діє порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти.

Відповідно до цього порядку, молоді громадяни України віком до 28 років, які успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі вищого навчального закладу, можуть отримати на пільгових умовах кредит за рахунок коштів державного або місцевого бюджету на оплату навчання.

При цьому абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, інвалідів 1 та 2 групи, малозабезпечених і багатодітних сімей мають переваги за однакових результатів вступних іспитів серед абітурієнтів, які претендують на  здобуття вищої освіти за рахунок кредиту.

Сума кредиту повертається зі сплатою 3 відсотків річних протягом 15 років, починаючи з дванадцятого місяця після закінчення навчання у вищому навчальному закладі до відповідного бюджету з виплатою щороку однієї п’ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним.

При цьому одержувач кредиту, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом.

Одержувачу кредиту, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів, погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом,  а тому,  хто має трьох і більше дітей, – 50  відсотків  зазначеної суми.

У разі народження дитини під час повернення кредиту одержувач кредиту звільняється від сплати відсотків або сплачує лише частину заборгованості з дати народження першої, другої або третьої дитини.

Також одержувач кредиту має право повернути його достроково. Кредит та відсотки за користування ним не повертаються у разі настання на момент виплати смерті одержувача кредиту або встановлення йому інвалідності 1 групи.

Одержувач кредиту, який після закінчення вищого навчального закладу пропрацював за фахом не менше ніж 5 років у державному або комунальному закладі чи установі у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.