назад
26.05.17

Правові консультації надавали членам УТОГ юристи Охтирського центру правової допомоги

OkM 2017 05 26 KONS 126 травня фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Тамара Козир та Микола Кравченко здійснили візит до членів відділення Українського товариства глухих (УТОГ), що знаходиться в Охтирці. Мета – розширення доступу до юридичних консультацій для громадян з обмеженими можливостями.

 

На зустрічі з працівниками центру зібралося більше десяти людей із вадами слуху. За допомоги перекладача жестової мови – Наталія Лиховітько,  Тамара Козир та Микола Кравченко мали тривалу розмову з членами УТОГ.

Люди з вадами слуху зверталися із різноманітними  запитаннями до фахівців, серед яких можна виділити наступні питання: трудові правовідносини (громадянка, яка є пенсіонеркою за віком,  офіційно працевлаштувалася, і виконуючи посадові обов’язки отримує заробітню плату по факту меншу мінімальної. У данному випадку Микола Кравченко порадив скласти запит (за допомогою працівників центру) з метою надання роз’яснень щодо розміру заробітної плати. Потім із отриманою письмовою відповіддю завітати до центру, щоб далі вирішувати дане питання).

OkM 2017 05 26 KONS 2

Також декілька питань стосувалися пільгового проїзду громадським транспортом (інвалідами 2 групи),  чи обов’язковий кадастровий номер для державного акту на земельну ділянку. Зі слів Миколи Кравченка: «Люди з обмеженими можливостями мають право на пільговий проїзд, тобто сплачують половину вартості квитка. Щодо кадастрового номера, то він є обов’язковий, адже у разі необхідності здійснення будь-якого правочину, ви не зможете це реалізувати».

Досить значна кількість питань стосувалася добросусідських відносин, у таких випадках Тамара Козир радила громадянам звертатися з письмовою заявою до інспекції з благоустрою Охтирської міської ради. Ця установа має право на проведення перевірки та у разі встановлення порушень – винесення припису, або  накладення штрафу.

OkM 2017 05 26 KONS 3

На всі запитання надано вичерпні відповіді та роздано інформаційні буклети.

 

Охтирський МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.