назад
28.02.17

Правові консультації Першого полтавського МЦ

1689

21 лютого 2017 року фахівці Чутівського бюро правової допомоги провели виїзний прийом громадян (дистанційний пункт доступу до правової допомоги) у Чутівському районному центрі зайнятості, де усі бажаючі мали змогу отримати відповіді на свої запитання. Громадянам було надано первинну правову допомогу.

Цього ж дня в селі Варварівка Карлівського району в приміщенні сільської ради працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Начальник Карлівського бюро правової допомоги Юрій Ночовний надавав юридичні консультації та роз’яснення змін до законодавства України.

Жителі Варварівки отримали фахову допомогу з питань соціального забезпечення, сімейного, спадкового, земельного та іншого права. У громадян, що потребували допомоги у складанні процесуальних документів, чи представництва інтересів у суді прийняті звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.21.02.2017 vuizd Varvarivka 3

Наступного дня співробітник Решетилівського бюро правової допомоги провів чергове консультування громадян у дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги при Решетилівській центральній районній бібліотеці.

Серед питань, з якими цього разу звернулись клієнти, були: порядок поділу спільного майна подружжя та право фізичної особи розпорядитися своєю власністю на випадок смерті (скласти заповіт).    22.02.2017

При наданні роз’яснень фахівець зазначив, що відповідно до норм Сімейного кодексу України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). При цьому, розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте в ньому. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, однак, варто пам’ятати, що договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині або чоловікові зі складу усього майна має бути посвідчений нотаріусом. Якщо ж дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.         

Також, консультуючи громадян, фахівець бюро пояснив клієнтам, що заповіт – це особисте розпорядження особи щодо майна, яке їй належить, майнових прав та обов’язків на випадок своєї смерті. Заповіт обов’язково має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними законом (наприклад, секретарем сільської ради). Спадкоємцями за заповітом можуть бути призначені як найближчі родичі, так і будь-які фізичні та юридичні особи, а також держава чи територіальна громада. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. Водночас заповідач не може позбавити спадщини осіб, які мають право на обов’язкову частку у ній. Особа, яка склала заповіт, має право у будь-який час внести до нього зміни. Крім того, можна у будь-який час скасувати заповіт чи скласти новий. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто. Важливо, що кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, складеного перед ним.

Довідково: дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги при Решетилівській центральній районній бібліотеці працює щосереди з 10:00 до 11:00.22022017Dyst Biblioteka

Цього ж дня, 22 лютого 2017 року на  базі Яреськівської сільської ради Шишацького району працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Спеціаліст Шишацького бюро правової допомоги Юлія Коваленко під час проведеного заходу надала громадянам юридичні консультації та розповсюдила інформаційні матеріали стосовно безоплатної правової допомоги.

23 лютого 2017 року фахівець Карлівського бюро правової допомоги Дмитро Плахотничий проведено консультування жителів Карлівського району у дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги, що знаходиться у Карлівському районному центрі зайнятості за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 52.

Відвідувачі центру зайнятості отримали юридичні консультації з питань трудового, сімейного, житлового, земельного права та соціального забезпечення.

Цього ж дня, в рамках меморандуму про співпрацю, фахівці Першого полтавського МЦ у складі соціальної бригади Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Полтавського району здійснили виїзд до Калашниківської сільської ради Полтавського району з метою надання юридичних консультацій.

Нагадуємо, що громадяни можуть звернутися за отриманням юридичних консультацій безпосередньо до  місцевого центру, бюро правової допомоги та скористатися послугами доступу до електронних сервісів Мінюсту.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2. Перший полтавський місцевий обслуговує Подільський район м. Полтави.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Решетилівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Решетилівка, вул. Покровського,11, тел. (05363) 2-11-50.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.