назад
04.04.17

Правові консультації та роз’яснення для мешканців с. Бишкінь від Лебединського бюро

OkM 17 04 03  43 квітня 2017 року, начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій ІВАНОВ спільно з головою Лебединської районної державної адміністрації Віктором ХИМИЧЕМ провели виїзне консультування для мешканців Бишкіньської сільської ради.

Перед початком прийому громадян, проведено робочі перемови з сільським головою Михайлом БОЙКО. Під час яких було визначено правові потреби мешканців  села та узгоджено питання щодо подальших виїзних консультувань, згідно цих потреб.

Жителі за отриманням роз’яснень, зверталися з такими питаннями як-от: порядок вступу у спадщину та отримання пенсії, виплата аліментів на дитину.

OkM 17 04 03  1

Сергій ІВАНОВ роз’яснив усім присутнім порядок стягнення аліментів через суд. «Відповідно до Закону України «Про судовий збір» позивачі за подання позовів про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору. Звернення до суду для встановлення аліментних зобов’язань можливе лише за відсутності угоди чи згоди про сплату аліментів», – додав він. Сергій ІВАНОВ акцентував увагу на тому, що для стягнення аліментів слід пам’ятати, що відповідно до ч.3 ст.181, ст.183, ст.184 СК України розмір аліментів може визначатися судом двома способами:

1) у частці від доходу того з батьків, який буде платити аліменти (іншими словами розмір аліментів буде визначено приблизно наступним чином: «в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно»;

2) у твердій грошовій сумі (розмір аліментів буде визначено конкретною сумою – наприклад «1000 гривень щомісяця»). Цей варіант застосовується у разі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід або при наявності інших істотних обставин.

OkM 17 04 03  5

Також він наголосив, що відповідно п. 3 ч. 1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» передбачено пільги щодо сплати судового збору у справах про стягнення аліментів.

Усім було роздані розроблені тематичні буклети: «Порядок стягнення аліментів за рішенням суду».

 

Довідково! Лебединське бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29, т. (0545) 2-14-12.