назад

Правові консультації у Ланівцях: визнання права власності на житловий будинок та отримання страхового відшкодування внаслідок ДТП

13434765 489556074568687 2853785239853854821 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Лановецький район з метою надання юридичних консультацій громадянам.

Так, 09 червня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк та начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк провели виїзний прийом громадян у приміщенні Лановецької районної ради (вул. Незалежності,19. м. Ланівці).

За правовою допомогою до мобільного консультаційного пункту звернулися громадяни з питаннями щодо визнання права власності на житловий будинок та отримання страхового відшкодування у результаті дорожньо-транспортної пригоди.

Щодо визнання права власності на житловий будинок, то підставами для виникнення такого права є придбання будинку за договорами купівлі-продажу, міни, дарування, а також за спадкуванням та будівництво.

Право власності на жилий будинок, побудований у встановленому порядку на відведеній громадянинові земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з моменту його реєстрації у виконкомі місцевої ради. Самовільне будівництво не породжує права приватної власності на жилий будинок.

Самовільним вважається будівництво у випадках: відсутності відповідного дозволу про виділення земельної ділянки; відсутності належного проекту; істотних відхилень від проекту; грубого порушення основних будівельних норм і правил. Стосовно будинку з наведеними порушеннями неможливо здійснення цивільно-правових угод.

Згідно ст. 392 цивільного кодексу України, власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Позов про визнання права власності на майно необхідний позивачеві тоді, коли у інших осіб виникають сумніви у належності йому цього майна, створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності у зв’язку з наявністю таких сумнівів чи втратою належних правовстановлюючих документів на жилий будинок. За таких обставин, коли суб’єктивне право власності ще безпосередньо інші особи не порушили, особа може звернутися до суду з заявою про визнання права власності, яка матиме самостійне правове значення і не вимагатиме винесення якогось зобов’язуючого рішення для інших осіб, оскільки у такому випадку навіть відсутня така сторона, як відповідач, адже така заява розглядатиметься в порядку окремого провадження (справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – ст. 256 – 259 ЦПК), сторонами у справі виступатимуть заявник (власник майна) та інші заінтересовані особи.

Нажаль, в цивільно-процесуальному кодексі не визначено коло осіб, які можуть виступати заінтересованими особами у таких справах, що викликає проблеми у практиці вирішення таких спорів. У разі, якщо заінтересована особа заявляє про порушення спору про право, суддя залишає заяву без розгляду і роз’яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (п. 6 ст. 235 ЦПК України). Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму ВСУ “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення” № 5 від 31.03.95 факт володіння громадянином жилим будинком на праві власності встановлюється судом, якщо у заявника був правовстановлюючий документ на цей будинок, але його втрачено і немає можливості підтвердити наявність права власності не в судовому порядку.

Для отримання страхового відшкодування особі надано роз’яснення, що у разі настання дорожньо-транспортної пригоди необхідно подати страховику заяву про виплату страхового відшкодування, до якої додаються довідки про ДТП, довідки відповідних медичних закладів про тимчасову втрату працездатності або довідки спеціалізованих установ про встановлення інвалідності у разі її виникнення, інші документи, які мають відношення до даної ДТП, завірені у встановленому порядку.За результатами розгляду поданих документів, страховик приймає рішення про виплату або відмову у виплаті страхового відшкодування.Необхідно зауважити, що виплата відшкодування має бути здійснена протягом одного місяця з дня отримання страховиком вищевказаних документів.

Страховик зобов’язаний відшкодувати:

шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілого в результаті ДТП (шкоду, в тому числі моральну, пов’язану з лікуванням потерпілого, тимчасовою або стійкою втратою працездатності, смертю потерпілого);

шкоду, заподіяну майну (шкоду, пов’язану з пошкодженням чи фізичним знищенням транспортного засобу, майна потерпілого, доріг, дорожніх споруд, технічних засобів регулювання руху тощо).

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).