назад
20.03.17

Правові механізми захисту професійних прав медичних працівників: правопросвітницький семінар для медиків

DSC 0700Регіональний та київські місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги поступово налагоджують співпрацю з професійною медичною спільнотою, яка полягає не тільки у наданні окремим медичним та фармацевтичним працівникам безоплатної правової допомоги як такої, але й в участі в правопросвітницьких заходах.
В межах вказаної співпраці на базі Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика 17 березня 2017 року відбувся семінар на тему: «Правові механізми захисту професійних прав медичних працівників» за участі слухачів, інтернів Академії, науково-педагогічних працівників кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права, представників факультету підвищення кваліфікації викладачів, студентського самоврядування Академії, а також за участі представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві, фахівців Четвертого та Третього Київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, юриста громадської організації «Трудові ініціативи».

DSC 0676Протягом семінару було обговорено актуальні питання законодавчого забезпечення професійної медичної діяльності, правові механізми захисту професійних прав медичних працівників, можливості системи безоплатної правової допомоги у вказаному контексті.
Відкрив роботу семінару завідувач кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права професор Краснов Володимир, наголосивши на важливості ефективного забезпечення в межах післядипломної медичної освіти належного рівня правової компетентності медичних працівників.
З вітальним словом звернулася до присутніх заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві Радченко Ірина, зауваживши, що в умовах реформування системи охорони здоров’я особливої актуальності набуває завдання з налагодження співпраці між правниками та професійною медичною спільнотою.
Бабінцева Лариса, декан факультету підвищення кваліфікації викладачів, доцент, у своєму виступі охарактеризували основні види професійних прав медичних працівників, основи їх законодавчого забезпечення та наголосила на необхідності вдосконалення саме правових механізмів їх охорони та захисту.
Жвавий інтерес присутніх викликали доповідь Юрковської Лідії, старшого викладача кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права, головного спеціаліста відділу правопросвітництва Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, щодо прав медичних працівників в контексті притягнення до юридичної відповідальності; доповідь Бреуса Сергія Михайловича, в.о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, про роль і значення системи безоплатної правової допомоги у захисті прав медичних працівників.
Також, актуальною, на думку учасників заходу, була інформація Сандула Георгія, юриста ГО «Трудові ініціативи», про можливості профспілок як ефективного механізму охорони та захисту прав медичних працівників, а також роз’яснення Шкурка Владислава, головного спеціаліста відділу представництва Третього київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, щодо порядку та особливостей надання безоплатної вторинної правової допомоги медичним працівникам.
За результатами проведення семінару як організатори, так і учасники заходу дійшли до спільного висновку, що налагодження комунікації між професійними медичною та юридичною спільнотою є не тільки корисним з огляду на покращення правової компетентності медичних працівників, але й фактором сприяння підготовці та впровадженню реформи охорони здоров’я в Україні, а отже подібні заходи слід проводити регулярно, приділивши окрему увагу обговоренню, зокрема, проблем законодавчого забезпечення запровадження в Україні системи страхової медицини.