назад

«Правові питання сьогодення в Україні»

1Ця тема стала предметом обговорення під час круглого столу 29 листопада, у якому в рамках відрядження до Каховського місцевого центру, взяли участь фахівці Регіонального центру Світлана Ребриста та Лариса Аболончикова.

Захід ініційований Каховським місцевим центром з надання БВПД за сприянням Каховської міської ради.

Крім фахівців системи БПД, участь у заході взяли й відповідальні особи Каховської міської ради, відділу ДРАЦС та державного нотаріату, а також наші партнери – Гельсінська спілка з захисту прав людини та Представництво Президента в АР Крим.

2Відкриваючи захід в.о. директора Каховського МЦ Руслан Поляков презентував результати роботи Місцевого центру та зазначив, що метою зібрання є обговорення та вирішення проблемних питань, з якими стикаються у своїй діяльності працівники і місцевих центрів, і бюро правової допомоги.

«Немає безнадійних чи негативних питань. Завжди слід чітко роз’яснювати ситуацію клієнту і правильно організовувати робочий процес», – звертаючись до колег, зауважив керівник Каховського місцевого центру та додав: «Тільки спільними зусиллями – органів місцевого самоврядування, на яких також покладена функція первинної правової допомоги,  установ системи БПД та громадськості можна вирішити правові проблеми громадян»3

Світлана Ребриста акцентувала увагу на важливості заходу, оскільки питання, які увійшли до порядку денного, є результатом вивчення правових проблем, з якими стикаються наші фахівці. І дуже позитивним є той факт, що Каховський та Бериславський місцеві центри взяли до уваги рекомендації Регіонального центру щодо проведення спільних заходів з підвищення кваліфікації своїх працівників.

4 Необхідно зазначити, що у круглому столі взяла участь й директор Бериславського місцевого центру Марина Груша, яка також поділилась своїми міркуваннями стосовно організаційних питань з підвищення кваліфікації працівників.

Варто сказати, що програма круглого столу, яка передбачала, у тому числі, й навчання працівників, була побудована на основі службових записок працівників щодо проблемних  питань. Тож теми, до розгляду яких були залучені відповідальні особи державних установ, є ключовими правовими питаннями, які турбують мешканців Каховки та сільських районів Херсонської області.

Про проблеми, які виникають під час оформлення субсидії, розповіла начальник відділу державної соціальної допомоги Каховської міської ради Олена Фурса.

Йшлося також про отримання субсидії не за місцем реєстрації, а за фактичним місцем проживання, оформлення договору оренди майна, чи необхідна посвідка на тимчасове проживання, чи можуть отримати субсидію люди, які наймають житло та за яких умов.

5

Темі спадкування був присвячений виступ державного нотаріусу Каховської державної нотаріальної контори Костянтина Гладушко.

Слід сказати, що начальники бюро мали змогу поставити запитання державному нотаріусу, бо у сільській місцевості питання спадкового права є досить популярними. Зокрема, керівників бюро цікавило, чи є підставою для відмови для видачі свідоцтва про спадщину на земельну ділянку, пай неповний витяг із державного реєстру; у чому полягає неможливість внесення змін до державного земельного реєстру земельним кадастровим реєстратором тощо.

6

Тема децентралізації і передачі повноважень на місця, зокрема діяльність сільських нотаріусів, також привернула увагу керівників бюро.

Жваве обговорення викликало й питання порядку прийняття та оформлення спадщини в зоні АТО та анексованому Криму, визнання права власності на спадкове майно, що залишилось в зоні АТО та АР Крим.

Тему вирішення нагальних проблем жителів окупованих територій та анексованого Криму продовжила начальник Каховського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Херсонській області Олена Воробйова.

Вона розповіла про порядок встановлення факту народження та смерті на тимчасово окупованих територіях, якою має бути письмова відмова про видачу свідоцтва про смерть на окупованій території тощо.

7 Керівник служби по роботі з громадянами, які переселилися з тимчасово окупованої території Представництва Президента в АР Крим Максим Кожем´яка, своєю чергою, поділився проблемними питаннями, які виникають під час перетину кордону внутрішньо переміщеними особами та налагоджену співпрацю з державною міграційною службою в області.

«Все, що пов´язано з окупованими територіями, все на колізії», – резюмував Максим Кожем´яка.

Варто зазначити, що до Каховського місцевого центру відносяться три бюро правової допомоги – Генічеське, Новотроїцьке та Чаплинське, які розташовані в прикордонній зоні. До цього переліку сміливо можна віднести й Іванівське бюро, працівники якого чи не щодня стикаються з правовими проблемами ВПО. Тому знання, досвід, власні напрацювання, якими охоче ділилися доповідачі під час зустрічі, були вкрай важливими та животрепетними, у першу чергу, для керівників вищезазначених установ.

В обговоренні цих питань взяли участь фахівець з моніторингу Світлана Ребриста та керівники бюро – Валентина Волвенко, Олеся Чавурська, Юрій Ведмецький, Людмила Яценко та Світлана Овечкіна.

8

Крім програмних питань, керівники державних установ обговорили питання співпрацювання та обміну досвідом з органами місцевого самоврядування, громадами та партнерами.

Зустріч з воїнами АТО

Далі фахівці системи БПД зустрілись з воїнами АТО та військовими капеланами. Круглий стіл «Рівний – рівному» був організований Міським центром соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді Каховської міської ради.

9

Основним завданням зустрічі було напрацювання пропозицій щодо створення стратегії з недопущення порушення прав учасників АТО та членів їх родин, особливо через самоорганізацію всіх зацікавлених сторін, у першу чергу самих бійців, в питанні захисту та відновленні порушених прав.

10

Перед присутніми виступив Руслан Поляков, який презентував роботу Каховського місцевого центру, а начальник Іванівського бюро правової допомоги Юрій Ведмецький роз’яснив, які пільги згідно з чинним законодавством мають учасники АТО та навів приклади успішних практик надання первинної і вторинної правової допомоги учасникам АТО.

Світлана Ребриста своєю чергою розказала про роботу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, його задачі та мету, зупинилась на правових проблемах воїнів АТО та порядку звернення за правовою допомогою, а також поінформувала присутніх про правопросвітницьку діяльність у цьому напрямку, яку здійснюють Регіональний центр, місцеві центри та бюро правової допомоги.

Руслан Поляков також закликав воїнів АТО контактувати з місцевим центром та бюро правової допомоги, якщо виникають питання правового характеру.

11

Голова Центру допомоги воїнам АТО і афганцям Олександр Назарук, звертаючись до наших захисників, поділився власним досвідом, коли воїни-інтернаціоналісти після Афганістану мали подібні психологічні проблеми, як зараз учасники АТО.

Цікавими були й розповіді військових капеланів, які передали власні відчуття, розказали про те, що на фронті «атеїстів немає» і що краща реабілітація – це сім´я, турбота близьких та вірні друзі.

По завершенні громадські активісти та представники системи БПД обговорили подальшу співпрацю щодо надання кваліфікованої правової допомоги учасникам АТО, поширення інформаційних та довідкових матеріалів.