назад
20.01.17

Правові роз’яснення для внутрішньо переміщених осіб

01До Олександрійського місцевого центру звернувся громадянин В., що має статус внутрішньо переміщеної особи та потребує допомоги в оскарженні прийнятого відносно нього рішення про повернення державної соціальної допомоги в сумі 7508 грн.
Як пояснив громадянин В. працівникам Олександрійського місцевого центру з надання БВПД, у травні 2015 року, згідно Постанови КМУ № 505 від 01.10.2014 року, йому була призначена щомісячна адресна допомога як внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (далі – грошова допомога).
            У серпні 2015 року громадянин В., тимчасово виїхав на непідконтрольну територію Луганської області, де перебував 64 дні.
            13 січня 2017 року, управління праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради надало повідомлення громадянину В. про припинення виплати грошової допомоги, а також зобов’язання повернути надмірно сплачені за цей період (серпень-жовтень 2015 р.) кошти в сумі 7508 грн. Адже громадянин В. перебував на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей понад 60 днів без повідомлення органу праці та соціального захисту населення.
До уваги внутрішньо переміщених осіб!
Відповідно до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 року № 1706 передбачені підстави для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Однією з таких підстав є те, що особа виїхала на постійне місце проживання в один із районів  Луганської області, територія якого тимчасово непідконтрольна Україні.
Тобто, у разі неповідомлення внутрішньо переміщеною особою про її повернення до покинутого місця постійного проживання згідно з абзацом 2 пункту 3 частини другої ст. 9 цього Закону, рішення про скасування дії довідки відповідно до пункту 3 частини першої цієї статті приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.
Однак, така редакція ст. 12 Закону почала діяти з 13.01.2016 року на підставі прийнятих Верховною Радою змін 24.12.2015 року. В момент перебування громадянина В. за місцем свого постійного проживання  така норма в Законі була відсутня.
Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
У 2 абзаці п. 11 Постанови КМУ № 505 від 01.10.2014 року передбачено, що суми грошової допомоги, виплачені надміру, повертаються на вимогу уповноваженого органу, внаслідок лише подання документів з недостовірними відомостями.
Громадянин В. від працівників Олександрійського місцевого центру з надання БВПД отримав правову консультацію, але на момент звернення від надання адвоката відмовився, оскільки за сімейними обставинами мусив терміново переїхати до іншого міста. Фахівці Олександрійського місцевого центру з надання БВПД не залишили людину наодинці зі своєю проблемою, та продовжили супроводжувати хід справи. Зв’язавшись  з управлінням праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради, роз’яснили правові аспекти з даного питання, а також звернули увагу на життєві обставини громадянина В. Після роз’яснень та правових консультацій, фахівці державних установ дійшли висновку про те, що повідомлення про надмірно сплаченні кошти буде відкликане.
 
До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18.
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.
Адреси бюро правової допомоги:
 Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
 Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
 Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В. Бровченка, 33
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
 Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
 Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
 Добровеличківське бюро правової допомоги
смтДобровеличківка, вул. Центральна, 1037
 Новоархангельське бюро правової допомоги
смтНовоархангельськ, вул. Пушкіна, 28
 Долинське бюро правової допомоги 
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
 Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4 
 Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
 Новгородське бюро правової допомоги 
смт Новгородка, вул. Центральна, 1 
 Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1
 Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв  Крут, 9
 Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13 А
 Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
 Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
 Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Толстого, 68.
Інформацію підготував фахівець Олександрійського
місцевого центру з надання БВПД Володимир Світановський