назад
23.04.18

Правовий екскурс в історію створення та розбудови системи БПД

120 квітня, відвідуючи та знайомлячись з роботою Голопристанського місцевого центру з надання БВПД, учні 9-их класів загальноосвітньої школи разом з фахівцями центру зробили невеличкий екскурс в історію створення та розбудови системи БПД. Захід пройшов в рамках загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», покликаного підвищити рівень обізнаності громадян про свої права та способи їх захисту.

Варто нагадати, що право громадян на безоплатну правову допомогу закріплено в Конституції України 1996 року, але механізму реалізації цього права не існувало аж до прийняття у 2011 року Закону України «Про безоплатну правову допомогу». З 2013 року регіональні центри надавали безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі, забезпечуючи доступ до правосуддя у середньому 700 тис. підозрюваним і обвинуваченим щорічно.

Під час Революції гідності, коли адвокати за призначенням регіональних центрів надавали правовий захист активістам, безоплатна правова допомога стала чи не єдиним державним інститутом в системі правосуддя, яка працювала на стримування тиску та жорсткого поводження з представниками мирних акцій.

2З липня 2015 року почався новий етап розбудови системи БПД, коли в обласних, районних центрах та столиці відкрилося ще 100 місцевих центрів з надання БВПД. З 2016 року – безоплатна правова допомога стала ще ближчою до людей, бо майже в кожному районі з´явилося бюро правової допомоги.

«Сьогодні система БПД в Україні, – зазначила керівник місцевого центру Ірина Кеба, – це мережа із близько 550 офісів безоплатної правової допомоги у всіх регіонах країни. Юрисдикція Голопристанського місцевого центру з надання БВПД розповсюджується на три райони – Голопристанський, Скадовський та Каланчацький. У цих районах працюють бюро правової допомоги, які підпорядковані Голопристанському місцевому центру».

Ірина Миколаївна розказала також про розвиток системи БПД на Херсонщині, ознайомила дітей з інфографікою та пояснила, що безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Повідомила і про завдання, які покладені на місцевий центр; порядок отримання безоплатної первинної та доступ до вторинної правової допомоги; перелічила категорії осіб, що мають право на останню та навела статистичні дані: «За І квартал 2018 року до Голопристанського місцевого центру звернулося за первинною правовою допомогою 511 осіб; за вторинною – 91 особа».

3

Про електронні сервіси Міністерства юстиції України та можливість користування через мережу інтернет системи БПД дітям розповіли начальники відділів Світлана Гонтарь (відділ правової інформації та консультації) та Вікторія Комаренко (відділ представництва).

4

Учні дізнались, які послуги можна одержати через кабінет. Серед них – отримання документів із державних реєстрів Міністерства юстиції України в режимі on-line; проведення реєстраційних дій у державних реєстрах України в електронному вигляді; пошук інформації у державних реєстрах України; користування електронними системами звітності для тих осіб, які здійснюють спеціалізовану професійну діяльність; посилання на різні інформаційні джерела; пошук законодавчих документів, шаблонів (зразків) документів; участь в електронних торгах арештованим майном тощо.

Зручність користування таким ресурсом полягає в оперативному отриманні як платних, так і безоплатних послуг, не виходячи з кабінету для працюючих чи з будинку для звичайних користувачів (за отримання відповідної інформації, відомостей чи документа деякі ресурси передбачають оплату).

5Також Світлана Гонтарь звернула увагу дітей на те, що на початку 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Крім того, Світлана Іванівна розказала учням про шкільний булінг, його види та основні причини. Закцентувала увагу на методах попередження булінгу та повідомила, куди можна звертатися за допомогою. Діти уважно слухали та виявили неабияку зацікавленість в обговоренні теми.

6

По завершенні заходу всі бажаючі отримали інформаційні матеріали з візитівками Голопристанського місцевого центру та пам´ятки проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розроблені Міністерством юстиції.

7

Незважаючи на великий обсяг основної роботи – консультування, складання процесуальних документів, предствництва в судах – наші колеги находять час і сили на правопросвітницьку діяльність. Як виявляється, правопросвітництво набуває дедалі більшого значення для розвитку системи БПД, що позитивно впливає на зростання правової обізнаності і дорослого, і підростаючого покоління. Так, завдяки правовому екскурсу учні Голопристанської школи зміцнили знання з деяких правових питань, дізнались, як проходило становлення системи БПД, що таке первинна, а що – вторинна правова допомога, а також – як користуватися електоронними сервісами Мін´юсту.