назад

Правовий калейдоскоп юридичних консультацій за участю фахівців Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД та його бюро правової допомоги

probaziazinkiv21.08.2018

21 серпня 2018 року в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» начальник Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко взяв участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Зіньківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Полтавській області.

Одним з найактуальніших питань для відвідувачів пункту було питання стосовно порядку участі захисника у кримінальному провадженні.

Сергій Корнійко роз’яснив, що відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, захисником є адвокат, який здійснює захист підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а також особи, стосовно якої передбачається розгляд питання про видачу іноземній державі (екстрадицію).

За його словами, захисник має право брати участь у проведенні допиту та інших процесуальних діях, що проводяться за участю підозрюваного, обвинуваченого, до першого допиту підозрюваного мати з ним конфіденційне побачення без дозволу слідчого, прокурора, суду, а після першого допиту – такі ж побачення без обмеження кількості та тривалості. Такі зустрічі можуть відбуватися під візуальним контролем уповноваженої службової особи, але в умовах, що виключають можливість прослуховування чи підслуховування. Документи, пов’язані з виконанням захисником його обов’язків, без його згоди не підлягають огляду, вилученню чи розголошенню слідчим, прокурором, слідчим суддею, судом. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх службові особи зобов’язані виконувати законні вимоги захисника.

Юрист також роздав присутнім інформаційні буклети правової тематики.

Цього ж дня, з метою виконання Програми правової освіти населення Батьківської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки та в рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!», начальник Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко взяв участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД в режимі скайп-зв`язку з Батьківською сільською радою.batki1.08.2018

Актуальним для громадян було питання стосовно порядку спадкування частки у праві спільної сумісної власності. Фахівець бюро пояснив, що відповідно до статті 1226 Цивільного кодексу України, частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб’єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

        21 серпня 2018 року, головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Микола Черкасов консультував жителів села Книшівка Гадяцького району в режимі скайп-зв’язку відповідно до графіку функціонування дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги на базі Гадяцької районної центральної бібліотеки ім. Лесі Українки.gadya421.08.2018

        Громадянам, які звернулися за правовою допомогою фахівець надав роз’яснення норм права соціального захисту населення, що стосувалися пільг для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також щодо норм законодавства які регулюють право на отримання пільг для багатодітних сімей.

        Після цього дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги продовжив свою роботу безпосередньо в Гадяцькій центральній районній бібліотеці імені Лесі Українки.

        Під час консультування Микола Черкасов надав кваліфіковані консультації з питань трудового законодавства, а також роз’яснив громадянам порядок реалізації їх права на безоплатну правову допомогу.

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: (05353) 3-34-74 .

Гадяцьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 тел. (05354) 3-25-05.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.