назад

«Правовий кінозал» на Рівненщині: про права та їх захист продовжуємо розповідати через кінопокази

Демонстрація відео на правову тематику – дієвий спосіб залучення молоді до діалогу. Під час перегляду стрічок  глядачі на конкретних прикладах бачать як можна захищати свої права у разі їх порушення. Тож, поєднуючи приємне з корисним, фахівці системи БПД Рівненщини у січні місяці продовжили зустрічі зі студенством краю, у форматі  проведення «Правового кінозалу» .

Кінопоказ на правову тематику для учнів Вараської ЗОШ 1-3 ступенів № 2 влаштувала заступник начальника Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Омельчук. Для підростаючого покоління фахівчиня системи БПД Рівненщини підібрала стрічку, що розповідає про те, як держава впливає на дитячу злочинність. Під час правового кінопоказу було порушено ряд важливих та, подекуди, нелегких для дитячого сприйняття тем:

  •  які види відповідальності за вчиненні правопорушення, передбачені чинним законодавством;
  •  що таке кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх;
  • з якого віку діти можуть бути притягнені до кримінальної та адміністративної відповідальності ;
  • як звернення до системи безоплатної правової допомоги може допомогти неповнолітній особі, яка  потрапила у халепу, отримати необхідний правовий захист.

Проте, виклад матеріалу у цікавому та доступному форматі перегляду відеоматеріалів  дав очікуваний результат –  учні були активними і по завершенню правопросвітницького заходу задавали актуальні для них питання, в результаті чого відбувалися справжні живі дискусії.

А ось фахівці Рівненського місцевого центру з надання БВПД  завітали до учнів Рівненської ЗОШ № 8 з художньою стрічкою про права людини та історію їх виникнення. Після перегляду школярі разом з педагогами, психологом та нашими юристами  обговорили питання щодо сьогодення захисту конституційних прав, адже нині  суспільство вже має потужні правові інструменти для захисту прав.

«Правовий кінозал»,  організований фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області відвідали майбутні юристи, що здобувають фах у Національному університеті водного господарства та природокористування. Разом з студентами ми переглянули відомий  американський кримінальний трилер, де успішний адвокат домігся виправдувального вироку для свого клієнта, проте,  з часом, збагнув, що у цій справі не все однозначно. Тому, ризикуючи власною свободою, головний герой таки вирішує будь що вивести свого клієнта на чисту воду та зробити усе можливе, аби відновити справедливість.

Для майбутніх правників було напрочуд цікаво подивитись стрічку про життя адвоката. І хоча фільм  художній, проте він розкриває чимало тонкощів професії.Тому, після перегляду у студентів виникло чимало запитань, що зумовили тривалу і змістовну дискусію учасників.

Такі нестандартні способи поширення правових знань серед різних категорій населення Рівненщини дозволяють суттєво підвищити впізнаваність системи БПД та рівень правової обізнаності громадян через формування стійкого свідомого інтересу до правової тематики.