назад

Правовий лекторій для десятикласників: лекції, екскурсії, обговорення

Тематичні уроки, бесіди, зустрічі з представниками юридичної спільноти та екскурсії – загалом дев’ять цікавих та різнопланових заходів відбулися за час роботи правового лекторію в ЗОШ №6.

Упродовж двох тижнів тривав «Правовий лекторій» – спільний проєкт Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та Хмельницької спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 з поглибленим вивченням німецької мови з 1-го класу. За цей час для десятикласників навчального закладу, які поглиблено вивчають правознавство, вдалося організувати дев’ять цікавих та корисних заходів.

У межах лекторію відбувалися правові уроки, бесіди, зустрічі з представниками юридичної спільноти, екскурсії. Тематика заходів різнопланова: з юристкою регіонального центру Ольгою Чорною школярі говорили про ознаки правової держави, права та обов’язки учнів у навчальному закладі, права молоді, право на захист, булінг у школі, розглядали поняття гендеру.

Окремі обговорення стосувалися виборчої тематики, зокрема підлітки дізналися, як українське законодавство регулює виборчий процес, які виборчі порушення найчастіше фіксують правоохоронці, разом з комунікаторкою регіонального центру Оксаною Банковою порівняли вибори в Україні з виборами у США, а відтак на пропозицію місцевої координаторки Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» Юлії Мазур проаналізували повноваження депутатів місцевих рад та Верховної Ради України.

У результаті двотижневої роботи учні по-іншому поглянули на професію юриста, судді, зрозуміли, як на практиці відбувається застосування норм чинного законодавства. Адміністрація школи подякувала працівникам регіонального центру за співпрацю та висловила бажання повторити ініціативу наступного року.