назад
10.09.18

Правовий семінар для школярів і педагогів

Права дітей в Україні захищено Конституцією, Цивільним і Сімейним кодексами, Законами України «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту» та Конвенцією ООН. З досягненням 14-річного віку діти можуть самостійно звертатися до суду задля захисту своїх прав та інтересів, подавати позов про скасування усиновлення та визнання його недійсним, самостійно визначати своє місце проживання з одним із батьків, брати участь в укладенні договору про припинення права на аліменти у зв’язку з передачею прав на будинок, квартиру чи земельну ділянку, самостійно укладати договір банківського вкладу та розпоряджатися коштами на рахунку, а також займатися творчою діяльністю.

7 вересня 2018 року фахівцями Смілянського місцевого центру з надання БВПД проведено навчальний семінар для учнів та вчителів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3. Учасників поінформовано про основні законодавчі акти, що стосуються охорони дитинства, та загальноукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого полягає у тому, щоб навчити громадян користуватися гарантованими їм від народження правами та уміти їх захищати.

У рамках заходу фахівцями центру видано учням «Паспорт прав дитини», як підтвердження того, що незалежно від віку власника документа його права захищено міжнародними договорами та чинним законодавством України. До відома школярів і педагогів доведено, що власник паспорту зобов’язується не порушувати права інших дітей, зокрема, вдаватися до булінгу, а також може в будь-який момент звернутися до фахівців системи безоплатної вторинної правової допомоги за роз’ясненням своїх прав або конкретною правовою допомогою.