назад
23.10.18

Правовий семінар з протидії торгівлі людьми для непрацюючих громадян

centr-zanyatosti.82x22 жовтня 2018 року головним спеціалістом відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Іриною Крутоус з метою інформування осіб, які перебувають на обліку в Черкаському міському центрі зайнятості, про їхні права проведено семінар на тему «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці».

Непрацюючих громадян поінформовано про основні аспекти законодавства, що стосуються торгівлі людьми та види підтримки постраждалим. Увагу акцентовано на тому, що торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами у світі. А відповідно до статті 149 Кримінального кодексу України, злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Присутнім роз’яснено, що постраждати від торгівлі людьми можуть жінки, чоловіки та діти, незалежно від віку, освіти та соціального статусу. Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

лого торгівля людьми

Увагу тимчасово безробітних громадян звернуто на юридичні аспекти, котрі слід враховувати під час працевлаштування за кордоном. Зокрема це:

– наявність відповідної ліцензії, яку видає Міністерство соціальної політики України, а також міжнародного договору з іноземною компанією-роботодавцем;

– інформація про майбутні умови праці, розмір оплати, порядок отримання та перелік необхідних документів для працевлаштування;

– можливість підписати трудовий договір з іноземним роботодавцем, адже саме цей документ є гарантією захисту інтересів заробітчанина;

– договір має містити повний перелік обов’язків працівника, місце виконання робіт і термін дії договору, тривалість робочого дня, вихідні та святкові дні, розмір заробітної плати та порядок її виплати, усі відрахування й надбавки, умови понаднормової роботи, виплати в разі втрати працездатності, порядок вирішення спорів, матеріальні компенсації (наприклад, харчування і проживання), що забезпечує роботодавець, підстави для розірвання договору, тощо. Трудовий договір потрібно зберігати протягом усього періоду роботи за кордоном.

Серед учасників заходу поширено друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги з контактами та адресою Черкаського місцевого центру з надання БВПД: м. Черкаси, вул. Гоголя, 221, тел.: (0472) 33-32-28 та єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів, цілодобово).