назад

Правовий та соціальний захист учасникiв АТО – пріоритет Держави

cardВ продовження розвитку співпраці між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області  та громадською спiлкою «Всеукраїнське об’єднання учасникiв АТО «УКРАЇНЦI  –  РАЗОМ!», начальником відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Орестом Шотом та регіональним представником громадської спiлки Ігорем Топаловим проведено робочу зустріч.

Під час цієї зустрічі сторони обмінялися інформацією щодо організації  взаємної співпраці задля розширення можливостей учасників АТО в отриманні безоплатної правової та соціальної допомоги, а також запланували проведення на території області спільно з партнерами одночасної акції для учасникiв АТО.

Громадській спілці надано контакти усіх місцевих центів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх підрозділів – бюро правової допомоги та 50 комплектів буклетів інформаційно-роз`яснювального характеру для учасників АТО, розроблених Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Українською фундацією правової допомоги за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а саме:

  • Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них;
  • Укладення та припинення контрактів військовими під час АТО;
  • Реалізація права учасниками АТО на землю та житло;
  • Дії позичальника мобілізованого учасника АТО, який має зобов’язання по кредиту. Дії незаконно звільнених учасників АТО;
  • Забезпечення учасників АТО ліками та лікарськими засобами;
  • Укладення та припинення контрактів військовими під час АТО.

Регіональним представником громадської спiлки щодня проводиться робота з впровадження програми «Соціальна картка учасника АТО», яка дозволяє учасникам бойових дій на сході України та членам їх сімей отримати певний захист та допомогу.
Всеукраїнська соціально-правова програма допомоги учасникам бойових дій «Соціальна картка учасника АТО» розроблена та реалізується за підтримки соціально-відповідального бізнесу, Державної Служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства Оборони України, Служби Безпеки України Національної Гвардії України та Державної Прикордонної Служби України.

Власники «Соціальної картки учасника АТО “УКРАЇНЦІ-РАЗОМ!”» мають право на:

  • безкоштовне обстеження та надання медичних послуг;
  • знижки на покупки у всеукраїнських торгових мережах;
  • психологічну підтримку;
  • безкоштовну правову підтримку та юридичну консультацію;
  • освітні, оздоровчі та розважальні програми для учасників АТО та членів їх родин. 
За словами представника громадської спілки Ігора Топалова, отримати соціальну картку може кожен військовослужбовець, який має посвідчення учасника бойових дій. Для цього потрібно заповнити заявку, надати контактну інформацію і в межах дох тижнів отримати її у зручний для заявника спосіб. 

Як зазначив представник Регіонального центру Орест Шот, згідно із внесеними змінами до законодавства, з 5 січня 2017 року учасники АТО та  члени їх сімей мають право на отримання всіх видів правових послуг через розгалужену мережу системи безоплатної правової допомоги, а особи, які хочуть набути такий статус – на представництво у судах та інших органах, а також на складення документів процесуального характеру.

Таких центрів надання безоплатної правової допомоги на території Львівської області – 30 і всі вони задіяні до співпраці у рамках підписаного 20 грудня 2016 року Координаційним центром з надання правової допомоги та Всеукраїнським об’єднанням учасникiв АТО «УКРАЇНЦI – РАЗОМ» Меморандуму про співпрацю».