назад

Правовий та соціальний захист військовослужбовців та учасників АТО, проблемні питання та шляхи їх вирішення

ShM 1У Шостці 24 листопада у приміщенні Шосткинського міськвиконкому відбувся круглий стіл ініційований Шосткинським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Основна мета – об’єднати зусилля всіх провайдерів, які надають правову допомогу не лише з числа громадських організацій, а й з органами місцевого самоврядування, державними органами та роз’яснення всіх послуг, які пропонуються зараз від держави, від громадських об’єднань, з’ясування всіх нагальних потреб та проблем учасників АТО.

 Круглий стіл відбувся  за участі працівників Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, учасників АТО, юристів-волонтерів. громадських організацій, представників Шосткинської міської ради, управління праці та соціального захисту міської ради, управління соціального захисту районної державної адміністрації, міського об’єднаного військового комісаріату, міськрайонного центру зайнятості. Модератором «круглого столу» виступила начальник відділу правопросвітницива та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевого центру Ольга ПРАВОСУД.

Військовослужбовці та їхні сім’ї стикаються з проблемами, як під час служби, так і після мобілізації, тому захід відбувся у форматі діалогу з представниками влади та виконавчих служб. Учасники антитерористичної операції та представники громадських організацій  мали можливість отримати відповіді від керівників  відповідних служб на хвилюючі їх запитання.

Зі вступним словом до присутніх звернувся директор Шосткинського місцевого центру Микола  ГУДІМА: «Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на адвоката за рахунок держави у межах соціального захисту. Найчастіше учасники АТО звертаються до місцевого центру з питань отримання статусу учасника бойових дій, пільг, отримання грошової допомоги, надання земельних ділянок, проїзду у транспорті. Правові проблеми, з якими звертаються до юристів – це питання реалізації проголошених державою соціальних гарантій та пільг».

«Місцевий центр співпрацює з громадськими організаціями у напрямку захисту прав та інтересів учасників бойових дій та учасників АТО. З присутніми громадськими організаціями підписані Меморандуми про співпрацю. Ми йдемо на зустріч, саме з метою діалогу між владою та громадськістю та досудовим врегулюванням проблемних справ місцевий центр ініціював сьогоднішній захід». – зазначила Ольга Правосуд

Голова громадської організації «Об’єднання учасників АТО та бойових дій «Братерство» Мирослав Ляшок озвучив проблеми з якими найчастіше стикаються учасники АТО.

 «Найбільш актуальним проблемами, з якими стикаються  учасники АТО в нашому місті: безоплатний проїзд у міському транспорті (не визначено кількість пільговиків на один транспортний засіб), складнощі в отримання демобілізованим учасником АТО статусу безробітного через відсутності довідок про соціальний стаж, порядок відновлення посвідчення УБД», – зазначив керівник громадської організації.

Учасники АТО звернулися з пропозицією до військового комісаріату  розробити пам’ятку щодо переліку документів при демобілізації військовослужбовців, адже потім є проблема в отриманні статусу учасника бойових дій.

ShM 2Військовослужбовці звернули увагу, що існує проблема у наданні психологічної підтримки учасникам АТО, зокрема не має саме військових психологів.

Також були розглянуті питання про стан працевлаштування демобілізованих учасників АТО. Начальник відділу організації працевлаштування Шосткинського міськрайонного центру зайнятості Світлана ВАСИЛЬЧЕНКО  зазначила, що учасників АТО включають у 5 % квоту  на працевлаштування. Кожен роботодавець має їх прийняти. Якщо роботодавець приймає їх на два роки, то йому повертають єдиний соціальний внесок з центру зайнятості.

Про соціальний захист та дію місцевої програми щодо захисту учасників АТО, розповіла заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Шосткинської міської ради Зінаїда СКИБА. Представник соцзахисту зауважила, що особи, які поки що не отримали статусу учасника бойовий, але перебували у зоні АТО мають право на одноразову грошову допомогу у розмірі 500 гривень та мають пільги на житлово-комунальні послуги у розмірі 50 %.

«Шосткинська міська рада всіляко сприяє у вирішенні проблемних питань у сфері реалізації прав та пільг учасників антитерористичної операції, які захищали  територіальну цілісність і незалежність нашої держави. Місцева влада здійснює необхідні заходи для отримання першочергове житла та земельних ділянок для учасників АТО. На сьогоднішній день, всім сім’ям загиблих учасників АТО було надано першочергове житло. Усі пропозиції учасників АТО міська рада бере під свій контроль», – акцентувала увагу Олена КРАВЧЕНКО, керуюча справа вами виконкому Шосткинської міської ради.

Ольга ПРАВОСУД, зазначила, що лише спільно, тримаючи зв’язок  між усіма службами,  причетними до правого та соціального захисту учасників антитерористичної операції, можна вирішити їхні нагальні питання, та закликала усіх присутніх приділяти максимум уваги як  захисникам, так і їхнім  сім’ям.