назад

Правовий урок для Кустолово-Суходільських школярів

Права дітей мають бути не лише захищені, але й належним чином реалізовані. Саме на цьому 13 вересня наголосив керівник Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко під час проведення правопросвітницького заходу для учнів 9,10,11 класів Кустолово – Суходілької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Під час лекційного заняття школярів  ознайомилиіз структурою та змістом основного міжнародного правового документу, що визначає права дітей – Конвенцією ООН про права дитини, що складається із 54 статей та ратифікована нашою країною 27 вересня 1991 року.

Зокрема, згідно зі ст. 2 Конвенції про права дитини, всі діти, незалежно від їх раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, соціального походження – рівні у своїх правах.

Однак, що варто зазначити, правовий статус дитини включає не лише права, але й обов’язки. Такі поняття як «право» та «обов’язок» є взаємопов’язаними між собою, оскільки права породжують й обов’язки. На цьому і акцентував увагу учнів фахівець бюро правової допомоги, детально наголосивши на основних обов’язках учнів:

–            оволодівати знаннями, практичними навичками;

–            підвищувати загальнокультурний рівень;

–            дотримуватись законодавства, моральних та етичних норм;

–            піклуватись про своє здоров’я та безпеку свого життя і однокласників;

–            діяти на благо навчального закладу;

–            дотримуватись правил співдружності, ділового стилю одягу тощо.

Крім того, діти дізналися, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» вониє категорією осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

На завершення заходу серед присутніх було розповсюджено паспорти прав дитини, буклети «Твої права – твій надійний захист!» та «Безоплатна правова допомога».

Нагадуємо, що Машівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Машівка, вул. Незалежності, тел.: (05364) 9-14-11.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.