назад
04.05.17

Правовий урок з профілактики підліткової злочинності

Для того щоб людина поважала закон, вона повинна не тільки його знати і розуміти, виконувати правові приписи, а й мати відповідні особисті переконання щодо необхідності цього закону, тобто володіти правовою культурою. Особливо актуальним на даний час є питання правової освіти неповнолітніх, адже проблеми поширення злочинності серед підлітків постійно привертає до себе увагу.

zol20170505

27 квітня 2017 року з метою попередження вчинення неповнолітніми правопорушень, а також профілактики негативних явищ у підлітковому середовищі за ініціативи Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для учнів 8-9 класів Золотоніської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 Золотоніської міської ради проведено правовий урок на тему: “Незнання закону не звільняє від відповідальності”.

Фахівець місцевого центру Тетяна Жалобна наголосила на основних правах та обов’язках дітей, поінформувала слухачів за вчинення яких саме правопорушень настає кримінальна та адміністративна відповідальність, відповідно до законодавства України. Розповіла, як можна отримати правову допомогу та захистити свої права в разі їх порушення.

На захід був запрошений адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги – Юрій Побиванець, який поділився досвідом роботи у сфері захисту прав громадян, ознайомив учнів з прикладами найбільш поширених правопорушень серед підлітків, видами покарань і відповідальності. Адвокат розповів механізми дій у разі затримання неповнолітніх поліцією, роз’яснив законодавчі норми щодо паління та вживання алкогольних напоїв у громадських місцях тощо.

zol20170504

Протягом уроку учні задавали питання та брали активну участь в обговоренні даної теми. Зустріч пройшла у теплій дружній обстановці, підсумовуючи сказане, учасники заходу дійшли висновку що, здійснюючи протиправний вчинок, особа не може посилатися на виправдання своїх дій на незнання ним положень того чи іншого закону, оскільки будь-яке протиправне діяння тягне за собою встановлену законом юридичну відповідальність. Тоді як знання законів, вміння їх правильно застосувати, адаптуючи до конкретної ситуації, нерідко призводить до того, що особа може уникнути відповідальності.