назад
02.04.19

Правовий захист дітей

PZD 02042019 00У березні в Україні стартувала інформаційно-просвітницька кампанія «Відповідальне батьківство», яка ініційована Міністерством юстиції в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» і має на меті інформування батьків про механізми реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище.

Команда безоплатної правової допомоги Херсонської області разом з партнерами – територіальними відділами юстиції, управліннями соцзахисту, громадськими організаціями, які опікуються питаннями захисту дітей,  активно включилися в роботу. Наші колеги провели ряд заходів, під час яких розповіли про концепцію правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», ознайомили з метою і завданнями кампанії і донесли до широкої аудиторії корисну інформацію щодо соціального і правового захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а саме: підстави та порядок  нарахування аліментів, нові правила виїзду з дитиною за кордон, законодавчі  зміни щодо протидії булінгу, порядок отримання послуги «муніципальна няня» тощо.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

Фахівці Бериславського місцевого центру Катерина Кравчук та Оксана Єрмакова провели для осіб, що засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, бесіду-діалог на тему: «Відповідальне батьківство у сучасному світі».

PZD 02042019 02

Під час заходу Катерина Кравчук повідомила, що згідно з Сімейним кодексом України на батьків покладається виконання обов’язків, та наголосила, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини, а крім статусу батьківства та правами щодо дітей, батьки отримують ще обов’язки, відповідальність за виховання та розвиток дитини. У зв´язку з цим фахівчиня системи БПД ознайомила аудиторію з Кодексом України про адміністративні правопорушення

«Кожна дитина потребує піклування, підтримки та має право на сприятливі умови життя і розвитку, тому дуже важливо вчасно виявити фактори, що загрожують дитині, та надати кваліфіковану допомогу», – переконана фахівчиня  Великоолександрівського бюро правової допомоги Тетяна Букач.

PZD 02042019 03

Наша колега  взяла участь у семінарі-тренінгу «Організація роботи з питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах», який організувала служба у справах дітей для працівників структурних підрозділів РДА.
Хочемо наголосити, що служба у справах дітей РДА сформувала міждисциплінарну команду із числа делегованих суб’єктів соціальної роботи та фахівців бюро правової допомоги.

Під час заходу розглянули основні положення постанови Кабінету Міністрів України від 03 жовтня 2018 року № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» та її реалізацію на території Великоолександрівського району.
Тетяна Букач підкреслила, що система БПД дає змогу не лише кожному звернутися за фаховою юридичною консультацію з приводу порушеного питання, а також полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.
Присутні зробили висновок, що реалізація обговореного нормативно-правового акту сприятиме формуванню безпечного середовища для зростання та розвитку дітей.

PZD 02042019 04

 

«Відповідальне батьківство – запорука щасливого дитинства» – цій темі була присвячена робоча зустріч начальниці Великоолександрівського бюро Ольги Соколенко із спеціалістом районного відділу РАЦС Яковом Сторожем
Фахівчиня бюро розповіла, що згідно із Сімейним кодексом України, Законами України «Про охорону дитинства» і «Про освіту» батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Також Тетяна Букач провела тематичну бесіду «Поїхати за кордон з дитиною легко», під час якої  ознайомила присутніх зі змінами, які відбулися в липні 2018 року, щодо посилення захисту права дитини на належне утримання. Представниця системи БПД наголосила, що нововведення передбачають можливість для батьків та матерів, які проживають з дитиною, безперешкодно виїхати з дитиною за кордон строком до 1 місяця для відпочинку, лікування, змагань чи навчання тощо.

PZD 02042019 05

Наголосила, що за неналежне виконання батьківських обов’язків законодавством передбачено припинення соціальних виплат, позбавлення батьківських прав, притягнення до адміністративної відповідальності та при злісному невиконанню встановлених законом обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням або позбавленням волі.

 

Питанням відповідального батьківства був присвячений і візит директорки  Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марини Груші до Великоолександрівського бюро правової допомоги.

Окрім надання методичної допомоги, Марина Груша приділила увагу проблемним питанням здійснення представництва в судах працівниками бюро у світлі конституційних змін щодо актуальності проведення правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство».

PZD 02042019 06
PZD 02042019 07

 

Для осіб із статусом безробітного фахівчиня Високопільського бюро правової допомоги Анастасія Садигова провела семінар «Формуємо відповідальне батьківство».
Під час заходу вона ознайомила присутніх із напрямками кампанії, спрямованими на підвищення обізнаності громадян. Особливу увагу приділила таким питанням: порядок нарахування аліментів, хто їх має сплачувати; стягнення в судовому порядку; відповідальність за заборгованість; суспільні роботи для боржників.

Також Анастасія Садигова взяла участь у засіданні круглого столу на тему: «Усвідомлене та відповідальне батьківство», під час якого довела до відома присутніх мету та завдання кампанії «Відповідальне батьківство», розповіла про розмір, підстави та порядок нарахування аліментів; ознайомила з новими правилами виїзду з дитиною за кордон та постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» та порядком отримання даної послуги.

PZD 02042019 08

Обговорюючи зміни до Законів України щодо протидії булінгу, Анастасія Садигова ознайомила партнерів з постановою, яку виніс суддя Високопільського районного суду Херсонської області про притягнення до адміністративної відповідальності за булінг.

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

Лекцію для працівників Управління соціального захисту населення Каланчацької РДА провела фахівчиня Каланчацького бюро правової допомоги Світлана Коханевич.

Під час заходу були обговорені питання новацій, спрямованих на розвиток інституту відповідального батьківства.

PZD 02042019 09

Зокрема про податкові пільги для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції, а також про фінансові стимули для місцевої влади, яка опікуються дозвіллям і навчанням малечі.
Окрім того, фахівці Каланчацького бюро провели робочу зустріч із спеціалістом районного відділу ДВС Світланою Нікіфоровою, під час якої обговорили план реалізації правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство».

PZD 02042019 10 

Начальниця бюро Тетяна Філіппова довела до відома мету та завдання кампанії, розповіла про розмір, підстави та порядок нарахування аліментів,нові правила виїзду з дитиною за кордон.
Також вона ознайомила з постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня»» та порядком отримання даної послуги.
З метою підвищення обізнаності населення про механізми реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище, сторони запланували проведення спільних правопросвітницьких заходів.

Каховський місцевий центр з надання БВПД
Ефективна співпраця Каховського місцевого центру з надання БВПД та Управління освіти міста Каховка продовжується в частині реалізації правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», що націлена на захист прав дитини.

PZD 02042019 11

«Дитинство без жорстокості та сліз» – під такою назвою відбувся семінар, ініційований науково-методичним центром Управління освіти Каховської міської ради, на який запросили наших колег.
«Червоною ниткою» заходу стало обговорення діяльності педагогічних колективів щодо створення безпечного середовища та проблеми булінгу, адже часта причина того, що дитина стає агресором, полягає у недостатній увазі з боку батьків, тому погана поведінка є чи не єдиним приводом її привернення.  
Обговорювались й можливі види адміністративних стягнень не тільки з боку булерів та їх батьків, а і з боку керівників навчальних закладів у разі приховування факту булінгу.

У зв´язку з чим керівник центру Руслан Поляков ознайомив освітян із можливими правовими наслідками для кривдників у разі вчинення домашнього насилля, яке, на жаль, має тенденцію до розповсюдження серед українських родин.

PZD 02042019 12

Учасники семінару обговорили алгоритм дій задля знешкодження прояву будь-якого насилля у шкільному середовищі чи в родині, а також дійшли домовленості у подальшій співпраці з профілактики таких негативних явищ.

PZD 02042019 13

Правознавчий калейдоскоп «Дитина під парасолькою закону» провела для учнів 2-Б загальноосвітньої школи фахівчиня Нижньосірогозького бюро правової допомоги  Олена Садловська спільно з вчителями початкових класів.
В рамках обласного конкурсу на кращий правовий захід «Правові орієнтири», який пройшов у Нижньосірогозькій районній бібліотеці, діти ознайомилися з правами та обов’язками, які закріплені в Декларації прав дитини.
Аналізуючи різні ситуації, малеча в рольовій формі підготувала сценку «Хто в цьому випадку знає закон?», а потім до них завітав Правознайко, якого учні зустріли із цікавістю та активно відповідали на питання правової вікторини «Захищаємо права казкових героїв».

Окрім того, фахівчиня бюро звернула увагу на права дитини, які можуть порушуватися, та до кого слід звернутись, якщо виникла проблема. А щоб краще діти засвоїти інформацію, учні отримали буклети та пам’ятки, як, власне, і всі учасники вказаних заходів.

 PZD 02042019 15PZD 02042019 14

З метою постійної інформаційної та роз’яснювальної роботи працівники місцевих центрів та бюро розмістили також тематичні листівки системи БПД та Міністерства юстиції України, які висвітлюють дану тему.